Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Danskere valfarter til psykolog

På fem år har 35.000 flere danskere med angst og depression fået psykologhjælp.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aldrig før har så mange danskere benyttet sig af tilbuddet om offentligt støttet psykologhjælp.

LÆS OGSÅ

I 2008, da ordningen trådte i kraft, fik 9.600 psykologhjælp mod lette til moderate angst- og depressionslidelser. Sidste år var 45.000 forbi psykologen, viser en ny opgørelse fra Danske Regioner.

Løbende udvidet ordning
Den markante stigning skyldes primært, at ordningen løbende er blevet udvidet, samt at flere har fået øjnene op for muligheden:

»Det viser, at der var behov for ordningen, og at den blev udvidet«, siger Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, og fortsætter:

»Ordningen er med til at hjælpe mange til hurtigt at vende tilbage til arbejdsmarkedet og til et godt liv. Det viser, at der i forbindelse med angst og depression er behov for at sætte lidt mere massivt ind, end vi har gjort. Vi har nok haft lidt for meget fokus på sygehusområdet, også på grund af pressede ressourcer. Så det har været en overset gruppe, det har vi nu rådet bod på«.

Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening, glæder sig naturligvis over, at flere bliver henvist til psykologhjælp: »Men de mange flere henvisninger siger mig også, at vi langsomt er ved at få afstigmatiseret psykisk lidelse. Holdningen i dag til psykologhjælp er jo heldigvis meget anderledes end for 30 år siden«, siger hun.

Uro om samtaleterapi

Formand for De Praktiserende Lægers Organisation Bruno Melgaard Jensen har sin egen forklaring på de mange henvisninger til psykologerne:

»Jeg har stor respekt for psykologernes arbejde, men stigningen afspejler nok også, at der har været en hel del uro om den samtaleterapi, som vi har tilbudt i almen praksis. For mange i krisesituationer er der også god hjælp i en samtale hos den praktiserende læge«, siger han.

LÆS OGSÅ

I arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv er chef for HR og arbejdsmiljø, Rikke Bregendahl Ørum, glad for, at så mange kommer til psykolog. »Depression, angst og psykiske problemer går også ud over arbejdsevnen. Derfor er det vigtigt, at de tilbydes den rette hjælp«.

»Flere benytter nok ordningen, fordi der er kommet større opmærksomhed på denne mulighed for hjælp. Og det er vi godt tilfredse med. Det vigtigste er, at den pågældende bliver rask«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden