Meteorit. En ildkugle blev set på himlen over Vestjylland lørdag nat.
Foto: Screendump / Statens Naturhistoriske Museum

Meteorit. En ildkugle blev set på himlen over Vestjylland lørdag nat.

Danmark

En meteorit er muligvis faldet ned i Vestjylland

Vestjydere opfordres til at holde øjnene åbne efter mistænkelige, sorte sten.

Danmark

Flere vestjydere har omkring klokken 1 natten til søndag set en ildkugle på himlen. Hvis noget af ildkuglen har overlevet sin tur ind i atmosfæren, kan der muligvis være tale om et meteoritfald, oplyser Statens Naturhistoriske Museum.

»En Ildkugle er en stump fra vores solsystem. Det kan være en eller anden klippe eller et metalstykke, der er kommet ind i atmosfæren og faldet ned der, og det er ofte det, man ser som et stjerneskud, en ildkugle er så bare lidt større og noget mere lysstærk«.

»Hvis man er heldig, kan der være en smule, der overlever og lander på jorden i form af en meteorit, og så er det, jeg bliver rigtig interesseret, for så kan det være, vi kan finde en stump, som kan lære os lidt mere om, hvordan vores solsystem blev til, og hvorfor vi sidder og snakker sammen den dag i dag«, forklarer lektor og ansvarlig for meteorit-afdelingen ved Statens Naturhistoriske Museum Henning Haack til Politiken.

Se video fra Statens Naturhistoriske Museum

Ifølge museet har flere øjenvidner set en kraftig ildkugle, som også blev fanget af flere kameraer, der netop holder øje med nattehimlen for at registrere eventuelle meteoritfald.

LÆS OGSÅ

Overlydsbrag tyder på meteoritfald
Der er også personer, som har hørt overlydsbrag i forbindelse med ildkuglen, og de mange henvendelser har lokaliseret det mulige meteoritfald til at være landet i det vestjyske.

Især overlydsbragene interesserer Henning Haack i stor stil.

De gange, hvor en ildkugle har resulteret i et meteoritfald, har der nemlig ifølge lektoren næsten altid været hørt overlydsbrag.

»Der faldt en meteorit sidste gang i 2009 i Danmark. Denne her minder lidt om det, dels fordi mange har set det, og så er der nogen, der har hørt overlydsbrag, og det tyder på, der er noget, der har overlevet dybt nede i atmosfæren, og som altså kan være faldet ned derovre i det vestjyske et sted. Nu var det jo heldigvis flot vejr i weekenden, og vi har en del videoer af ildkuglen der, så derfor har vi også en rimelig idé om dens bane«.

Hold øje med mistænkelige sorte sten

Museet opfordrer alle vestjydere til at holde ekstra godt øje med små mistænkelige sorte sten, hvis de begiver sig ud i naturen.

»Vi vil gerne høre lidt flere meldinger fra dem ovre i det vestjyske, hvor den muligvis er faldet. Vi har talt med nogen, der har hørt det, men ingen der har fundet den endnu. Men det er heller ikke sikkert, det nogensinde sker, hvis den er faldet ned i en hede eller noget lyng. En lille sort sten i sådan et krat er håbløst, men hvis den ligger i en have eller på en golfbane eller noget, så kunne den godt blive fundet. Vi vil gerne opfordre folk til at holde øje og samle det op, hvis de finder noget mærkeligt«.

Ifølge Henning Haack er det dog meget sandsynligt, at vi aldrig får vished, om der rent faktisk har været et meteoritfald, selvom chancen for, at der ligger en lille sort sten et sted, er ganske pæn.

»Man regner med, der falder tre meteoritter om året i Danmark, og vi finder en per hundrede, så succesraten er ikke så høj. Men jeg tror der er en pæn chance for, der ligger noget derovre, men spørgsmålet er, om den er faldet et sted, hvor der er en chance for at finde den«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce