Betjent vælter handicappet mand ud af kørestolen og efterlader ham på jorden

Mand i kørestol råbte ukvemsord efter politiet. Så væltede betjenten ham omkuld.

Danmark

En politibetjent væltede sent torsdag aften en handicappet mand ud af hans kørestol, råbte manden ind i hovedet og efterlod ham på jorden, selv om manden fortalte, at han ikke kunne bevæge halvdelen af sin krop.

Det skete på Blågårds Plads i København og er dokumenteret i video-optagelser. Politiken offentliggør i dag en af optagelserne. Tre vidner, der bor ved pladsen, så, hvad der skete, og de fortæller allesammen enslydende historier om episoden.

»Jeg har boet her i 12 år og har set meget efterhånden. Men jeg har aldrig før set en politimand tænde fuldstændigt af i en situation, hvor alle er rolige, og der ikke er nogen fare. Den mand burde ikke være politimand«, siger Katrine Naumann, der ved midnatstid kom op fra kælderen med vasketøj og så episoden udspille sig.

Mand råbte »fucking lortestrømere« efter politiet

Ifølge videooptagelserne og vidneforklaringerne var forløbet sådan her: De to betjentes politibil holdt parkeret på Blågårds Plads, og de havde netop givet en mand håndjern på og bugseret ham ind på politibilens bagsæde.

»Tag dine ben ind nu«, råbte en af betjentene henvendt til den anholdte.

Tyve meter længere nede ad gaden - lige ud for en grillbar - sad en ung mand med kasket i sin kørestol. Stolen er af den type, hvor man med håndkraft kan drive et sæt pedaler og dermed sætte stolen i bevægelse. Manden er ven med anholdte. Han råbte efter politiet, at ham og hans ven intet havde gjort. Han brugte ukvemsord som »tumper« og »fucking lortestrømere« i »jeres forpulede dumme uniform«. En betjent råbte tilbage, at han skulle køre hjem.

Det fik imidlertid ikke manden i kørestolen til at holde op med at råbe. Han råbte, at han ville vide, hvor betjentene kørte hans ven hen. Betjenten svarede, at han »ikke har ret til en skid« og råbte, at »du ryger samme vej, hvis du ikke klapper i. Er du med?«. Manden i kørestolen svarede, at betjenten skulle holde »sin fede kæft«.

Den anden betjent rejste kørestolen

Det fik betjenten til med hastige skridt at gå direkte mod manden i kørestolen. Han bøjede sig ind over ham og væltede ham til siden ud af kørestolen og ned på brostenene, mens han råbte til manden, at »du skal ikke gribe fat i mig«. En kvindestemme sagde: »Han sidder i kørestol. Pas på!«.

Manden lå nu på ryggen udstrakt på jorden og fortalte betjenten, at han ikke kunne bevæge sig, og kaldte ham en klovn. Betjenten stod bøjet over ham og råbte igen, at han ikke skal tage fat i ham.

Bagved kom den anden betjent gående og rejste kørestolen op. Han gik derefter hurtigt tilbage mod politibilen.

»Ved du hvad. Jeg kan ikke bevæge halvdelen af min krop. Hvad fanden laver du?«, sagde manden, mens han lå på jorden.

»Det er dig, der er en klovn. Så lad være med det pis der«, sagde betjenten.

Ingen af de to betjente gjorde mine til at hjælpe manden op i sin kørestol igen. I stedet gik betjentene fra manden. Den ene gik imod flere af vidnerne, og nogenlunde her slutter optagelserne.

Tre vidner: Betjenten var aggressiv

Politiken har i weekenden talt med tre vidner, der alle så, at betjenten greb fat i manden i kørestolen og væltede ham. Vi har fået adgang til to videooptagelser af episoden. Vidnerne forklarer, at betjenten opførte sig aggressivt og råbte efter dem, at de skulle slukke deres kameraer, efter at manden i kørestolen var blevet væltet omkuld. Mod slutningen af videooptagelsen af episoden natten til fredag ser det ud til, at betjenten gik hen mod en person og skubbede vedkommende.

Den opførsel bekræftes af et vidne.

»Der var faktisk flere personer, der blev skubbet af betjenten. Han kom også over til mig. Han greb fat i mig og skubbede mig«, siger Simon Botfeldt, der filmede konfrontationen mellem betjenten og manden i kørestolen med sin telefon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Simon Botfeldt undrer sig over, at betjenten på videoen siger til manden i kørestolen, at han ikke skal gribe fat i ham. For ifølge Simon Botfeldt, der stod få meter væk, var det omvendt: Det var betjenten, der greb fat og væltede manden omkuld.

Vidne brød grædende sammen

Vidnet Marie ønsker ikke sit efternavn frem, men vil meget gerne vidne i retten, hvis der kommer en sag ud af politimandens opførsel. Hun kom ud af kiosken i Blågårdsgade, da hun så betjenten gribe fat i den handicappede mand.

»Manden havde råbt af politiet, men var på ingen måde truende. Men betjenten virkede tændt på en mærkelig måde og så meget aggressiv ud. Han bevægede sig rundt mellem os med hurtige skridt og bad mig gå væk. De efterlod manden liggende på jorden og kørte væk i politibilen«, siger Marie, der tog billeder med sin mobiltelefon.

Katrine Naumann - et af de andre vidner - fortæller, at hun og et par andre gik hen og hjalp manden op i kørestolen igen. Hans ben var helt slappe, og han fortalte ifølge vidnet, at han havde givet betjenten en fuckfinger.

»Politimandens kollega så meget beklemt ud ved situationen, inden de kørte væk. Ingen betjente skal opføre sig sådan, men lige netop i dette område, hvor der er ofte er problemer, er det meget vigtigt, at betjentene opfører sig ordentligt og er rolige, så situationer ikke bliver optrappet unødigt«, siger Katrine Naumann.

Vidnerne undersøger, hvordan de kan klage over politimandens opførsel. Et af vidnerne var så rystet efter at have overværet episoden, at hun brød grædende sammen og måtte trøstes af de andre.

Københavns Politi: Der er mulighed for at klage

Politiken har kontaktet Københavns Politi og beskrevet, hvad videoptagelserne viser, og hvad vidnerne fortæller. Vi har bedt om svar på, hvorvidt Københavns Politi kender til episoden. Vi har spurgt, hvordan Københavns Politi ser på den pågældende episode og betjentens opførsel, samt hvilke konsekvenser det får for betjenten.

Vi har også bedt Københavns Politi om at skabe kontakt til den pågældende betjent med henblik på at interviewe ham om epiosden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Københavns Politis presseafdeling har sendt en mail med følgende svar:

»Vi kan bekræfte, at vi var tilstede, og at der er skrevet to sager vedrørende overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. Hvis nogen føler sig dårligt behandlet af politiet, har man mulighed for at sende en klage til os. Alle klager bliver herefter grundigt behandlet for at finde ud af, om en betjent har handlet ud over sine beføjelser. På det nuværende grundlag er det ikke muligt for Københavns Politi at kommentere yderligere på sagen«.

Politiken er i besiddelse af et fotografi, der muligvis kan identificere betjenten, men redaktionen har besluttet ikke at offentliggøre det, så længe Københavns Politi og betjenten ikke har givet deres version af forløbet.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce