Danmark. Skal Christiania have et plejehjem? Politikerne siger ja. Beboerne og fristadens fond siger nej.
Foto: HOLM MAGNUS (arkiv)

Danmark. Skal Christiania have et plejehjem? Politikerne siger ja. Beboerne og fristadens fond siger nej.

Danmark

Christiania afviser ideen om et »traditionelt plejehjem« i fristaden

S-politiker foreslår, at man bygger et plejehjem på Christiania. Borgmester er positiv over for ideen.

Danmark

Først modsatte christianitterne sig de ungdomsboliger, som overborgmester i København Frank Jensen gerne så bliver bygget til studerende i fristaden.

Dernæst, i starten af denne måned, stejlede christianitterne over en planlagt cykelsti, der skal gå fra det østlige Amager og direkte ind til Indre by og dermed gennem Christiania.

Nu afviser christianitterne og Fonden Fristaden Christiania ideen om et plejehjem på Christiania for ældre i fristaden og det omkringliggende Christianshavn.

»Vi har faktisk talt om, at vi mangler både ungdoms- og ældreboliger herude. Men hvis det skal være, vil vi selv bygge dem. Det skal kommunen ikke komme og gøre«, siger Kirsten Larsen fra Christianias pressegruppe til City Avisen.

Leder efter byggegrund

Forslaget om at bygge et plejehjem på Christiania kommer fra Henrik Appel (S), medlem af borgerrepræsentationen i København.

Henrik Appel nævner på sin hjemmeside netop nye plejehjem som en af sine mærkesager, og han mener, at kommunen skal bryde med traditionerne, når man bygger nye plejehjem.

»Jeg har stillet forslaget med udgangspunkt i, at Christianias befolkning bliver ældre og ældre, og at der mangler et plejehjem på Christianshavn. Derfor synes jeg, det kunne være spændende at gå i gang med en diskussion af, om et plejehjem på Christiania kunne være en god idé«, siger Henrik Appel.

Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) er positiv over for forslaget. Hun svarer på Henrik Appels forespørgsel, at kommunen gennem længere tid har undersøgt mulighederne for et plejecenter på Christianshavn.

»Det kan derfor være en mulighed at søge at finde en byggegrund på Christiania, der kan anvendes til plejecenter«, skriver Ninna Thomsen i sit svar.

Foldschack: Ny planløsning på vej

Men forslaget om opførslen af et plejehjem på fristaden mødes ikke af den store velvilje på Christiania.

Advokaten Knud Foldschack, der sidder i bestyrelsen i Fonden Fristaden Christiania, mener, at politikerne «til stadighed har rigtig mange gode ideer omkring Christiania, når de skal komme med lidt profilerende udtalelser«.

»Først skulle Christiania have ungdomsboliger, så ældreboliger og skoler og nu et plejehjem. Her synes jeg, det er vigtigt at tænke på, at Christiania og de godt 900 beboere lovligt i over 40 år har været selvforvaltende. Jeg mener, man skal passe på med at overdænge Christiania med et hav af ideer«, siger Knud Foldschack.

Han pointerer, at han og resten af Fonden Fristaden Christiania er i gang med - sammen med kommunen - at lave en helt ny planløsning for Christiania, hvilket der er afsat flere hundrede millioner kroner til.

»Det er vigtigt, at vi vasker tavlen blank. Jeg har netop været til møde med den ansvarlige borgmester, og vi er enige om, at vi skal tænke i nye, spændende muligheder, uden forbehold. Der er brug for kreative løsninger i forhold til nye planforhold, energi og bæredygtighed«, siger Knud Foldschack.

Ville man lægge et plejehjem midt i Tivoli?

Han tror ikke på, at man vil komme til at se »et traditionelt plejehjem« på Christiania, der svarer til det, man ser andre steder i København.

»Det lyder da gabende kedeligt, og det tror jeg ikke på, er en levedygtig ide. Men hvorfor ikke et CSR-byggeri i stedet? Eller bevægelige boliger på volden? Eller et have det godt-hjem, hvor ældre kan være sammen med deres børn og børnebørn, der bor på Christiania«, siger bestyrelsesmedlemmet i Fonden Fristaden Christiania.

Kirsten Larsen fra Christianias pressegruppe bemærker et andet aspekt. Nemlig at voldene omkring fristaden er fredede, og at der derfor kun er de centrale dele af Christiania tilbage, man ville kunne bygge på.

»Og der kan man jo ikke så godt lægge et plejehjem«, siger Kirsten Larsen til City Avisen.

Hun mener også, at politikerne nogle gange glemmer, at fristaden er en kulturinstitution.

»Vi er Københavns næststørste turistattraktion. Man ville jo nok heller ikke lægge et plejehjem midt i Tivoli«, siger Kirsten Larsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden