Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stress. Det er op til børnefamilierne selv at få dagligdagen til at hænge sammen, mener socialminister Manu Sareen.
Foto: Peter Mydske (arkiv)

Stress. Det er op til børnefamilierne selv at få dagligdagen til at hænge sammen, mener socialminister Manu Sareen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister til familier: Drop yoga og klidboller

Når småbørnsfamilier klager over stress, må de kigge indad for en løsning. Ydre forhold som pasningstilbud fungerer fint, mener socialministeren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De stressede børnefamilier må skrue ned for ambitionerne, når det kommer til selvrealisering og familieliv. Det mener minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold Manu Sareen (R).

»Alle tilvalg har konsekvenser. Hvis man som forælder vælger alt muligt til – som at gå til yoga, bage hjemmelavede boller og sætte fuldt tryk på karrieren – vil man stadig være stresset, selv om vi for eksempel som samfund kunne tilbyde endnu bedre pasningsforhold«, siger han.

Debatten om de stressede børnefamilier blev for en uge siden for alvor sparket i gang af mor til to og radiojournalist Anne-Marie Løkkegaard, der under overskriften ’Hjælp os børnefamilier, inden vi segner af stress’ efterlyste politisk handling fra Christiansborg. Et nødråb, som børneorganisationer stemte i.

LÆS DEBATINDLÆG

I dagens Politiken kunne man læse, at 55 procent af 1.099 adspurgte danskere i en undersøgelse foretaget af Megafon for Politiken og TV 2 mener, at det er forældrenes eget problem, hvis dagligdagen med arbejde og småbørn ikke hænger sammen.

Og den linje er Manu Sareen enig i: Det er op til børnefamilierne selv at få dagligdagen til at hænge sammen. Politikerne har leveret de ydre rammer – for eksempel i form af »velfungerende« daginstitutioner – som gør, at det kan lade sig gøre at være småbørnsfamilie i Danmark.

»Selvfølgelig har vi politikere også et ansvar for at skabe de bedst tænkelige rammer for familierne, så familierne kan tage vare på sig selv i de rammer, vi skaber. Men de indre rammer har man selv ansvar for«, siger han.

Professor Anette Borchorst, der forsker i familiestruktur og arbejdsmarkedets kønsopdeling ved Aalborg Universitet, påpegede i gårsdagens avis, at Danmarks faldende fødselsrate klart indikerer, at det går den forkerte vej for familielivet, og at vi har kurs mod en demografisk krise.

Stressede børnefamilier er derfor et samfundproblem.

»Kvaliteten i institutionerne er blevet betydelig dårligere de senere år. De mange børn på begrænset plads giver mere sygdom, og det er besværligt at arrangere pasning på lukkedagene. Derudover er børnechecken gjort indkomstafhængig. De her ting betyder, at mere ansvar bliver flyttet over på familierne«, siger Anette Borchorst, som ærgrer sig over diskursen om de klynkende børnefamilier: »Mange føler sig fyringstruede og føler, at de skal lave mere hele tiden. Det er for nemt at sige, at forældrene er blevet sartere«.

Manu Sareen mener til gengæld, at landets institutioner funger fint:

»Vi er vildt optaget af at have de bedst mulige rammer, og grundlæggende har vi dagtilbud, som er i top. Der er lavet mange tilfredshedsundersøgelser, hvor forældrene udtrykker stor tilfredshed. De undersøgelser er et udtryk for, at selv om man er stresset og alt muligt, så er der tilfreds med institutionerne«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden