Anholdt. Pressemøde på politigården i anledning af anholdelsen af mistængt for drabsforsøget på Lars Hedegaard. På billedet ses Jørgen Skov fra Københavns Politi.
Foto: FLINDT PEDERSEN RASMUS/Polfoto Nyhedstjeneste

Anholdt. Pressemøde på politigården i anledning af anholdelsen af mistængt for drabsforsøget på Lars Hedegaard. På billedet ses Jørgen Skov fra Københavns Politi.

Danmark

Hedegaard-attentat: 26-årig anholdt i Tyrkiet

Den mistænkte er dansk statsborger af mellemøstlig oprindelse, oplyser politiet.

Danmark

Politiet har anholdt en mand i Tyrkiet mistænkt for at stå bag skudattentatet mod den islamkritiske forfatter Lars Hedegaard.

Det bekræfter politiet på et pressemøde i Københavns Politigård.

Manden er 26 år gammel og er af mellemøstlig oprindelse, bekræfter vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen, leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet, på pressemødet.

»Der er begrundet mistanke om, at han er gerningsmanden«, siger Jens Møller Jensen.

Den anholdte har skjult sig i udlandet

Tyrkisk politi anholdte i fredags manden, der siden attentatforsøget mod Lars Hedegaard både har opholdt sig i Tyrkiet og i Syrien. Han har i går været for en dommer i Tyrkiet og er efterfølgende blevet fængslet.

Politiet ønsker ikke at oplyse, hvornår man regner med, at den anholdte kan udleveres til Danmark, og politiet ønsker ikke at oplyse, hvad han har lavet i perioden, hvor han har opholdt sig i henholdsvis Tyrkiet og Syrien.

»Men han har gjort noget for at holde sig skjult og blev anholdt, mens han var i besiddelse af et falsk pas«, siger ledende politiinspektør Jørgen Skov, der er leder af efterforskningsenheden i Københavns Politi.

Politiet oplyser, at den anholdte »formentlig rejste ud af Danmark allerede den dag, drabsforsøget blev gennemført«.

Over for TV2 News bekræfter politiet, at manden er kendt af politiet, uden at ville fortælle, hvad han er kendt for. Politiet ønsker heller ikke at fortælle, hvor i Danmark han har boet.

Hedegaards signalement passer til den anholdte

I slutningen af august 2013 rettede politiet ifølge en pressemeddelelse sin opmærksomhed mod en enkelt person, der både »aldersmæssigt og i forhold til højde og bygning« svarer til signalementerne af gerningsmanden.

Lars Hedegaard og andre vidner har tidligere beskrevet manden som: 20-25 år, ca. 175-180 cm høj, almindelig af bygning, skæg på hagepartiet, anden etnisk herkomst end dansk, men talte dansk uden accent.

Efterforskningen førte til, at der 7. november 2013 blev afsagt fængslingskendelse over den mistænkte mand, der herefter blev efterlyst nationalt og internationalt, skriver politiet i sin pressemeddelelse.

Den 26-årige blev i fredags anholdt om eftermiddagen i nærheden af Istanbul, Tyrkiet.

Islamkritik efterforskes stadig som motiv

Politiet oplyser på pressemødet, at man endnu ikke kender motivet til drabsforsøget.

»Det er naturligt at tænke, om det er den forurettedes islamkritiske udtalelser, der er motivet, og det er selvfølgelig også en af de vinkler, vi efterforsker. Men det er stadig sådan, at vi ikke kan endnu ikke sige noget håndfast om motivet«, siger ledende politiinspektør Jørgen Skov.

Politiet kan endnu ikke knytte de tekniske spor fra gerningsstedet til manden, der nu er anholdt.

Snedækket varevogn er afgørende spor

I løbet af efterforskningen samledes opmærksomheden om en mørkeblå varevogn VW Transporter, der var blevet efterladt lige over for Hedegaards bolig.

Naboer undrede sig over bilen, som ingen kendte til, og som stod ubrugt og snedækket hen. Politiets efterforskning viste, at en mand få dage inden attentatforsøget købte varevognen via en annonce i Den Blå Avis under falsk navn og adresse. Og at han beholdt cykelhjelm på under hele købsseancen for ikke at blive genkendt senere.

Og politiet bekræfter, at bilen har spillet en væsentlig rolle i forbindelse med jagten på den nu anholdte mand.

»Bilen har været interessant på flere punkter. Bilen er solgt via Den Blå Avis, og det har selvfølgelig været et væsentligt element i vores efterforskning. Bilhandlen er væsentlig. Vi fotograferede bilen på gerningsdagen. Dengang var den på ingen måde interessant. Men det er klart, den blev interessant, da den stadig holdt derude seks uger senere. Den periode på seks uger har dog ikke haft nogen betydning for vores efterforskning«, siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen.

Politiet skal nu til Tyrkiet for at afhøre den anholdte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce