Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Nærvær. I vuggestuen Carl Nielsen på Østerbro i København er der god tid til fordybelse om formiddagen. Men om eftermiddagen går der ifølge lederen samlebånd i den. Her: Pædagog Jens Larsen giver Ivan sko på, overvåget af Jens Emil, mens Vilma læser en bog.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skuffelse trods 400 ekstra pædagoger

En halv milliard kroner mere har ikke givet det løft, mange håbede på.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Johannes og Ellen i dag bliver afleveret i vuggestue og børnehave, har de lidt færre børn at skulle dele de voksne med end sidste år.

Mens der i 2012 i gennemsnit var 3,6 børn mellem nul og to år per voksen, var tallet i 2013 faldet til 3,5. For de tre- til femårige er der sket et fald fra 6,8 børn per voksne til 6,7. Det viser nye tal fra pædagogernes fagforening Bupl. Ud over pædagoger og medhjælpere er studerende og fleksjobbere regnet med.

Samtidig viser et nyt notat, som det uafhængige forskningsinstitut Bureau 2000 har udarbejdet for fagforbundet FOA, hvor pædagogmedhjælperne er organiseret, at der i 2013 er kommet 400 ekstra pædagogiske stillinger. Alligevel er både forældre og pædagoger utilfredse, ligesom forskere er skeptiske.

»At der ikke er kommet flere stillinger, er håbløst og vidner om et manglende fokus på området. 3,5 ser måske meget pænt ud på papiret, men det er et gennemsnit«, siger Dorthe Boe Danbjørg, formand for forældreorganisationen Fola.

LÆS OGSÅ

Hun henviser til finanslovsaftalen for 2012, hvor regeringen og Enhedslisten gav håndslag på at prioritere en halv milliard kroner til bedre normeringer i dagtilbuddene. Det svarer til knap 1.500 personer ekstra i pædagogisk personale.

»Vi syntes, at det var fantastisk, men så kigger vi på de 400 stillinger. Det taler for, at pengene skal øremærkes, så kommunerne ikke kan bruge dem til alt muligt andet en normeringer. Regeringen har meget entydigt sagt, at kvaliteten i daginstitutionerne skulle forbedres i form af flere voksne«, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Jakob Sølvhøj, der er formand for FOA’s pædagogiske sektor, er enig.

»Meningen med midlerne var bedre normeringer. Det her viser, at er der ikke bundet forpligtelser med sådan en aftale, føler kommunerne sig berettiget til at bruge pengene på andre ting som en bedre legeplads eller efteruddannelse. Men det er simpelthen ikke godt nok«, siger han.

Målestok for børns udvikling
Ifølge Dion Sommer, professor i udviklingspsykologi ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, er der på baggrund af megen international forskning sat standardgrænser for, hvor mange børn der højst bør være per voksen. For de nul- til to-årige er grænsen på maksimalt tre børn per voksen, der er på stuen. For de tre- til fireårige er grænsen maksimalt syv børn per voksen. Dermed ligger de tre- til femårige i gennemsnit altså en smule under den anbefalede grænse.

»Det er grænser, der ikke bør overskrides. Relationer med nærvær mellem voksen og barn bliver vanskeligere, jo flere børn der er. Det er der dokumentation for. Det her er den eneste fornuftige målestok for normeringer, så det ikke går galt udviklingsmæssigt for børnene«, siger Dion Sommer.

Stod det til Bupl, var der 2,5 vuggestuebørn per voksen.

»Vi har bifaldet meget, at der blev afsat 500 millioner til at forbedre normeringerne, og det er på tide, at det er begyndt at slå igennem, for der var virkelig noget at rette op på. Men det er stadig ikke tilfredsstillende«, siger formand Henning Pedersen og henviser til, at der i 2009 i snit var 3,2 af de mindste børn per voksen. 90 timer mindre på seks år

I vuggestuen Carl Nielsen på Østerbro i København kan leder Sanne Bacher mærke, at der – trods fremgangen i år – har været skåret på normeringerne. I forhold til for seks år siden har hun mistet tre 30-timers stillinger. »Det betyder, at der ikke er lige så meget tid til det enkelte barn. Selv om vi ligger i et smørhul, skal børnene jo have omsorg alligevel, men det bliver meget samlebånd om eftermiddagen. Det er her, personalet ikke føler, de slår til. Derfor ville jeg gerne have, at vi var tre voksne på hver stue om eftermiddagen i stedet for to«, fortæller hun. Kan man ikke altid bruge flere hænder?»Jo, men jeg synes ikke, at vi kan være færre nu. Smertegrænsen er nået, og det ses særligt om eftermiddagen, hvor der er seks børn per voksen – eller to voksne på stuerne. Selv om jeg synes, at vi har en god vuggestue, bliver pædagogikken simpelthen ringere om eftermiddagen. Det er mere halvt. Fordybelsen sammen med børnene, den er der ikke«, siger lederen.Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceLÆS OGSÅ

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokraternes børneordfører, ligesom Anne Mee Allerslev (R), der er formand for Kommunerners Landsforenings børne- og kulturudvalg, ikke har haft tid til at tale med Politiken. Som svar på, hvorfor ikke alle 500 millioner kroner er gået til normeringer, skriver hun i en mail:

»Det vigtigste er, at pengene er gået til børnene. Vi ser også masser af eksempler på kommuner, der har brugt midlerne til kompetenceudvikling, nye læringsforløb, øget fokus på inklusion, øget brug af it-læringsredskaber og forbedring af overgangen mellem dagtilbud og skole«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden