Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

PASSÉ. 1. maj er passé, mener tømrer Michael Hansen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. maj i Silvan:»Det er jo løgn og latin hele lortet«

Landets byggemarkeder mobiliserer havefolket på kampdagen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flagene smælder i vinden, mens flere og flere mennesker strømmer til.

Det er 1. maj, og selv om det endnu er køligt, har solen alligevel fået hundreder ud at trave på arbejdernes internationale kampdag.

I hvert fald det sidste stykke fra bilen og hen til Silvans indgang i Gladsaxe, hvor der i dag lokkes med særlige 1. maj-tilbud på højtryksrensere til at fjerne algerne på terrassen med.

Michael skal købe gave til fruen

Mens tusinder af røde faner disse timer trækker i retning af Fælledparken i København og landets øvrige 1. maj-arrangementer, stimler mange andre danskere nemlig sammen under byggemarkedets blå flag.

De bruger fridagen på at få gjort noget ved kolonihavehuset eller haven derhjemme.

Det gælder blandt andet tømreren Michael Hansen, som bakser med to nyindkøbte parasolfødder på parkeringspladsen.

Bagefter skal han også have købt »en fødselsdagsgave til fruen«, siger han.

1. maj i Fælledparken bliver der ikke noget af.

»Der er jo ingen grund til at tage derind. Det er jo løgn og latin hele lortet, alt hvad hun siger alligevel, hvis man ellers kan høre noget for alle de fløjter«, siger Michael Hansen om statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) tale, der forventes forstyrret af utilfredse aktivister med trillefløjter.

DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS

Arbejderparti eller ej?

Michael Hansen beder Politikens udsendte og fotograf om hjælp til at få løftet de vægtige indkøb til terrassen hjemme i Bagsværd ind bag i bilen.

Selvom han er håndværker og altså på papiret er del af den historiske arbejderklasse, ser han fra Silvans parkeringsplads ikke meget kampkraft i den bevægelse, der har 1. maj som mærkedag.

»Det er sgu da passé, i hvert fald med denne her regering, som oven i købet kalder sig et arbejderparti. Nej, det må de sgu’ fejre selv«, siger tømreren.

Vurderingen af Socialdemokraternes status som tvivlsomme arbejderrepræsentanter deler han med 43 procent af danskerne. De opfatter heller ikke partiet som et arbejderparti længere, viste en Megafon-måling for nylig.

Og de faglærte arbejdere som Michael Hansen har da også været en af partiets store hovedpiner de senere år, hvor store dele af det traditionelle vælgerbagland er vandret til Dansk Folkeparti og Venstre.

»Jeg vil faktisk gerne høre hende«

Doris Hvass og Ulla Nielsen er dog kun vandret i Silvan.

De skal have plantesække til deres 87-årige mor og svigermors kolonihave i Gladsaxe.

Men når de bruger dagen på muldjord i stedet for protester, er det ikke et udtryk for politisk mistillid til venstrefløjen, mener de.

»Jeg har aldrig brugt dagen på at gå i Fælledparken med alle de fulde mennesker. Man kan jo godt have sin overbevisning alligevel. Og så vil jeg ærligt talt gerne være fri for at høre på Helle Thorning«, siger Ulla Nielsen, der dog bliver afbrudt af sin svigerinde.

»Men jeg kunne jo egentlig godt nå derind, for jeg vil faktisk gerne høre hende«, siger Doris Hvass, der i det daglige er optiker i Jylland.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt går på talerstolen i Fælledparken i København klokken 13.30.

DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden