Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Steroider. Unge i dag er udsat for et langt mere udtalt kropspres end for 10 år siden, siger Bjørn Barland, der står bag ny rapport om problemet.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN (arkiv)

Steroider. Unge i dag er udsat for et langt mere udtalt kropspres end for 10 år siden, siger Bjørn Barland, der står bag ny rapport om problemet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drenge på 14 år tager steroider

Sundhedsminister varsler ny antidopingkampagne målrettet de helt unge, der i jagten på en flot krop tager steroider med helbredet som indsats.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Misbrug af steroider breder sig nu også blandt helt unge ned til 14 år. På Anti Doping Danmarks anonyme telefonlinje træffer konsulenterne således stadig flere teenagere, der har taget de hårde dopingstoffer.

»Vi snakker med en del unge drenge, men det bekymrer mig lige så meget, at mange forældre ringer, fordi de er stødt på diverse faresignaler: pludselig muskelvækst, voldsomt ændret adfærd eller piller, ampuller og sprøjter. Vi snakker her om unge mænd fra 14 år og op«, siger Jens Halkjær Kristensen, overlæge på Rigshospitalet og tovholder på dopinglinjen.

Nye tiltag
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) kalder det »rystende, at unge på helt ned til 14-15 år kan finde på at bruge steroider«. Derfor varsler hun nu en ny kampagne:

»Ud over at hæve strafferammen for grov dopingkriminalitet og styrke kontrollen vil vi søsætte en kampagne i samarbejde med Anti Doping Danmark, som især skal informere de unge om de store sundhedsrisici ved steroidmisbrug og anden doping«, skriver Astrid Krag i en mail.

Ligesom for voksne steroidmisbrugere gælder det, at de unge risikerer at skade deres lever, nyrer, hjerte, blodomløb, sædkvalitet, potens og øge deres aggressivitet. Derudover kan det unaturlige hormonindtag standse deres vækst før tid.

LÆS OGSÅ Et aktuelt eksempel på helt unge mænds omgang med steroider stammer fra Frederikssund. Der har en håndfuld drenge på 15-17 år gennem længere tid været under kraftig mistanke for at pumpe sig med de muskelopbyggende midler.»Vi har set, hvordan de her drenge vokser unaturligt meget. De bliver i nogle tilfælde utilregnelige og aggressive«, siger Jacob Jørgensen, viceleder i Frederikssund Ungdomsskole og tilknyttet SSP-samarbejdet i kommunen. Stort kropspres

De her drenge vokser unaturligt meget

Derfor har Anti Doping Danmark nu været på besøg for at teste de unge i Frederikssund, men resultatet ligger endnu ikke klar. Politiken har talt med SSP-konsulenter i fem kommuner spredt ud over landet, og de genkender alle problemet med store drenge, der eksperimenterer med steroider, inden deres kroppe er fuldt udvokset. »Den nemmere adgang til stofferne er måske den allervigtigste årsag til, at det bliver stadig mere udbredt. Med den lettere tilgang i miljøer omkring træningscentre og på internettet bliver fristelsen også større, og så falder flere unge i«, siger Jens Halkjær Kristensen. I 2009 viste en stor undersøgelse blandt knap 5.500 nordmænd på 18-19 år, at 2,6 procent af dem havde taget doping – primært steroider og testosteron. Og at misbruget var langt mere udbredt blandt drenge end blandt piger.LÆS OGSÅ

Manden bag rapporten er lektor på Politihøgskolen Bjørn Barland, der er en af Europas førende forskere i unge menneskers steroidmisbrug. Ifølge ham kan de norske resultater generelt set overføres til Danmark.

»Mange af de her unge mænd bygger ikke bare kroppen, de bygger en identitet. Den moderne krop er blevet et meget vigtigt spejl for, hvem man er, og hvad man står for. De unge i dag er udsat for et langt mere udtalt kropspres end for 10 år siden, og derfor er der ganske givet også flere, der tager steroider«, siger Bjørn Barland.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden