Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen(Arkiv)
Foto: Peter Hove Olesen(Arkiv)

Råpasning. Psykolog og lektor Ditte Winther-Lindqvist kalder det for et »kæmpestort problem«, at pædagogerne i vuggestuer og børnehaver har så meget alenetid med børnene.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pædagoger lades alene med store børnegrupper

Tre ud af fire pædagoger er på en tilfældig dag alene med gennemsnitligt 15 børn.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når klokken slår 15, er vuggestuepædagogen Birgit Rasmussen fra Fredericia ofte alene med op til 12 børn, indtil de bliver hentet.

Når et barn skal have skiftet ble, er resten af børnene alene på stuen.

LÆS OGSÅ

»Det er virkelig ikke rart, at børnene skal være alene på stuen, men vi kan jo ikke bede børnene om at lade være med at lave i bleen efter klokken 15«, siger hun.

Kæmpestort problem
Birgit Rasmussen står langtfra alene med sin frustration.

I en ny undersøgelse fra pædagogernes fagforening, Bupl, som 334 børnehave- og vuggestuepædagoger fra 60 kommuner har deltaget i, svarer tre ud af fire ja til, at de ’i går’ var alene med en samlet børnegruppe. I gennemsnit var de alene med 15 børn – hver femte pædagog var alene med børnene i en time eller mere.

»At pædagogerne har alenetid, er et kæmpestort problem, og det er alarmerende, at det for nogle er i mere end en time. Det er råpasning, og det går slet ikke. Sker det ofte, vil det påvirke kvaliteten af det pædagogiske tilbud. Skal man passe så mange børn på én gang, vil man aldrig kunne tale med eller kigge alle børn i øjnene«, siger Ditte Winther-Lindqvist, psykolog og lektor på Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, hvor hun har forsket i kvalitet i daginstitutioner.

Dion Sommer, der er professor i udviklingspsykologi ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, siger, at der »helt klart vil være børn, der bliver overset«.

»Der er simpelthen børn, der bliver forsømt. Jo længere tid om dagen, det foregår, des større problemer vil det give, og jo større konsekvenser vil det have«.

Normeringer får skylden
Den primære årsag til den såkaldte alenetid er normeringer, mener både forældrenes landsorganisation Fola og Bupl. Et synspunkt, som de to forskere er enige i. Ifølge en ny undersøgelse fra Bupl var der i 2013 i gennemsnit 3,5 børn mellem nul og to år per voksen i daginstitutionerne. For de 3-5-årige er tallet 6,7 børn.

»Siden 2009 er der simpelthen blevet mindre tid til børnene«, siger Bupl-formand Henning Pedersen og henviser til, at der for fem år siden i snit var 3,2 børn mellem nul og to år per voksen og 6,1 børnehavebørn.
LÆS OGSÅ


De to forskere er enige i, at alenetid er udtryk for, at der ikke er personale nok.

»Vi er nu kommet derned i normering, hvor der ikke skal så meget til, før korthuset falder sammen. Heller ikke i de virkelig gode daginstitutioner. Men alenetid kan også være udtryk for et højt sygefravær blandt pædagogerne, og det kan være et spørgsmål om, hvorvidt ledelsen disponerer ressourcerne rigtigt«, vurderer Ditte Winther-Lindqvist.

Hverken R eller V vil gribe ind

Anna Mee Allerslev (R), formand for Kommunernes Landsforenings børne- og kulturudvalg, har ikke haft tid til at tale med Politiken.

Men Pia Allerslev (V), der er børne- og ungeborgmester i Københavns Kommune, siger, at det er »vigtigt at tage det, pædagogerne oplever, seriøst«. Men bedre normeringer bliver ikke en del af de igangværende budgetforhandlinger LÆS OGSÅ »Vi kan prioritere det, men hvad skal vi så have mindre af? Jeg vil hellere se på strukturelle ting, som hvordan vi får mere ud af pengene. For eksempel ved at fokusere på at få pædagogernes sygefravær ned«. Heller ikke børneminister Manu Sareen (R) vil gribe ind over for alenetiden. Det er op til kommunerne. »Det er svært at sidde på sit kontor og diktere, hvordan pasningen i det enkelte dagtilbud skal foregå. Jeg har en klar forventning om, at pasningen bliver tilrettelagt, så børnene oplever tryghed og omsorg. Men jeg har svært ved at se, at det kan lade sig gøre, hvis pædagogerne er sammen med så mange børn«.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden