Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg (arkiv)
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Kritik. Sidste år fik Adam Holm mundkurv på af DR, fordi han skrev en kritisk kronik om religion. Nu får DR kritik af Ombudsmanden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ytringsfrihed - også for de offentligt ansatte

Ombudsmanden har for nyligt kritiseret DR for at give Adam Holm mundkurv på.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks Radio fik i denne uge en skarp påtale fra Ombudsmanden i sagen om Deadline-journalisten Adam Holm, der sidste år fik mundkurv på af sin arbejdsplads, fordi han i Politiken skrev en kritisk kronik om religion. DR mente, at Holms personlige ytringer var uforenelige med jobbet som vært, fordi de kunne rejse tvivl om DR’s upartiskhed.

Ledelsens reaktion var til gengæld uforenelig med reglerne for ytringsfrihed for offentligt ansatte, skriver Ombudsmanden i en usædvanlig hård kritik. Sagen om Adam Holms kronik er klar.

LÆS ARTIKLEN

Spørgsmålet om forholdet eller ikke-forholdet til en eventuel tro eller afvisning af en Gud er i øvrigt så personligt, at det ikke med rimelighed kan nægtes nogen at have en mening derom. Heller ikke en tv-vært, hvis medie har særlige retningslinjer for ansattes personlige udtalelser af hensyn til stationens forpligtelser til at levere saglig og upartisk nyhedsformidling.

Redegørelsen fra Ombudsmanden er dog ikke mindst vigtig, fordi den beskæftiger sig med det principielle spørgsmål om offentligt ansattes ytringsfrihed og om grænsen mellem menneske og mening. Den er en påmindelse til alle offentlige ledere om at skabe en kultur, hvor ansatte kan tale frit.

Som offentligt ansat har man en udstrakt ytringsfrihed, som er slået fast i gentagne beretninger og afgørelser. Der gælder få begrænsninger om f.eks. tavshedspligt. men reelt kan det for ansatte i kommuner og stat være forbundet med stor risiko at skrive indlæg eller tale med pressen om eksempelvis kritisable forhold.

Tidligere har sager om bortvisning af en skoleleder efter et debatindlæg, fyring af en hjemmehjælper der udtalte sig, sat dette spørgsmål til debat. Over 800.000 danskere er ansat i den offentlige sektor. De er mennesker og ikke maskiner.

I et demokrati, hvor personligt engagement er et råstof, skal alle i videst mulig udstrækning opmuntres til at danne egne meninger, stå ved dem og frem med dem. Selv om der kan være visse hensyn, der skal afvejes for den enkelte arbejdsplads, må dette være idealet.

Tak for huskekagen til Ombudsmanden.

ak

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden