Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Ændringer. »Hvis jeg kun havde 3 børn, ville jeg da gå og krydre den«, fortæller den 60-årige dagplejemor Randi Cederlund fra Kalundborg.
Foto: Ditte Valente

Ændringer. »Hvis jeg kun havde 3 børn, ville jeg da gå og krydre den«, fortæller den 60-årige dagplejemor Randi Cederlund fra Kalundborg.

Danmark

Kommuner har for mange børn per dagplejer

Ved flere end 3 børn per dagplejer mister de små opmærksomhed, men 5 børn er alligevel almindeligt.

Danmark

Der er stor forskel på, hvor mange børn de kommunale dagplejere passer landet over.

I den høje ende ligger Kalundborg Kommune, hvor dagplejemødrene i snit passer 4,4 børn - nogle gange 5 ved ferie eller sygdom. I den lave ende er Lyngby-Taarbæk, Greve og Roskilde med kun 2,7 børn.

Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora). I de fleste kommuner passer dagplejemødrene mere end 3 børn, og det er for mange, siger forskere.

LÆS ARTIKEL

»Der må ikke være for mange børn, for det kan dagplejeren ikke rumme. Graden af kontakt mellem dagplejer og børnene falder, hver gang der kommer et ekstra barn. Så vores anbefaling er 3 børn per dagplejer«, siger forsker og ph.d. Ole Henrik Hansen, Aarhus Universitet.

De mindste børn får mindst kontakt

Han henviser til en undersøgelse, han står bag, der bygger på observationer af 130 børn fra 65 dagplejehjem i 6 kommuner. Her har han kigget på dialog mellem barn og dagplejer, og hvem der tager initiativ til kontakt. Det er de mindste børn, der får mindst kontakt med dagplejemoderen ved flere end 3 børn.

»Det kunne se ud, som om de større børn, der er talende, nemmere kan gøre opmærksom på sig selv, hvor de mindste let kan blive placeret på et tæppe eller i en skråstol«.

Politiken har skrevet om kvaliteten i vuggestuerne. Her har forskere henvist til, at der højst bør være 3 småbørn per voksen. I gennemsnit er det ifølge Kora 3,8, mens antallet er 3,3 hos dagplejerne.

Ifølge seniorprojektleder ved Kora Camilla Dalsgaard kan forskellen i antallet af børn, som dagplejerne passer, skyldes, at i de kommuner, der bruger dagpleje meget, er der typisk flere børn per dagplejer end i de kommuner, der gør mindre brug af dagpleje.

I nogle kommuner går under 10 procent af de 0-2-årige i dagpleje, i andre er det over 90 procent.

Udvalgsformand. Intet problem

I Kalundborg, hvor der er 4,4 børn per kommunal dagplejer i snit, og hvor knap 60 procent af de 0-2-årige dagligt bliver afleveret hos en dagplejemor, ser Gitte Johansen (V), der er formand for børne- og familieudvalget, ikke noget problem.

»En dagplejemor kan sagtens passe 4 børn. Nogle gange kan det være 5 børn, hvis hun er gæstepasser for en anden dagplejemor, der har ferie eller er syg. Det synes jeg også går an, for der bliver taget højde for, hvad det er for et barn. Er det et helt lille barn, som dagplejeren har 3 af i forvejen, finder man et andet sted«.

Hvad hvis der sker ulykker, så dagplejeren må tage på sygehuset med et barn?

»Så ringer de til en af dagplejepædagogerne fra kommunen, som straks rykker ud«.

DEBAT

Jakob Sølvhøj, formand for FOA’s pædagogiske sektor, hvor dagplejerne er organiseret, tror ikke helt på Kora’s tal. Han vurderer, at dagplejerne i gennemsnit passer flere end 3,3 børn.

»Jeg tror, der er flere børn per ansat, fordi der siden 2007 er foretaget en effektivisering med fyringen af 5.000 dagplejere«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anna Mee Allerslev (R), som er formand for Kommunernes Landsforenings børne- og kulturudvalg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce