Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

studerende. Ligesom mange andre unge foretrækker Ida Vinther Poulsens at blive i Danmark.
Foto: Miriam Dalsgaard

studerende. Ligesom mange andre unge foretrækker Ida Vinther Poulsens at blive i Danmark.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske unge vil studere hjemme

Trods øget indsats for at få danske studerende til at læse i udlandet til gavn for vækst og erhvervsliv bliver det store flertal hjemme – tæt på forældre, kæreste og lejlighed.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske studerende har mulighed for at få ophold på verdens fineste universiteter serveret på et sølvfad. Ganske gratis og med SU på lommen.

Alligevel er det en træg kamp at få de danske studerende til at rejse ud.

Landets universiteter har ellers i de senere år oprustet markant med blandt andet kampagner, oplysningsmøder og nye vejledningskontorer målrettet studieophold i udlandet. Og reglerne for, hvad der giver merit, er gjort klarere.

»Vi gør alt, hvad vi kan, for at anspore danske studerende til at tage ud«, siger Trine Sand, der er chef for Københavns Universitets internationale afdeling.

Kun 17% rejser ud

Men trods den massive indsats rejser kun cirka 7.000 studerende – cirka 17 procent af alle – ud på et kortere eller længere udvekslingsophold i løbet af deres studie, viser de seneste beregninger fra Uddannelsesministeriet.

Tallet er steget siden år 2000, da blot 4.000 rejste ud, men det er stadig meget langt fra regeringens mål: 50 procent skal rejse ud i 2020.

Behov for hjemlig tryghed

Lars Dencik, professor i socialpsykologi og forsker i unge og familieliv på Roskilde Universitet, har sammenlignet de danske studerendes og unge forskeres lyst til at tage på international udveksling med blandt andet svenske, norske og finske:

»Danske studerende og nyuddannede synes i højere grad at være hjemmefødninger. Det kan skyldes én helt konkret ting: at man i Danmark er ældre, når man når det niveau i sine studier, hvor man er klar at tage af sted, og derfor holder sig tilbage på grund af bolig, barn og kæreste«.

Men professoren peger også på en »særlig dansk mentalitet« og et behov for hjemlig tryghed: »I Finland og Norge, som også er små lande, er man mere optaget af at få internationalt udsyn«.

Unge vil ikke forlade familien

Noemi Katznelson, leder af Center for Ungdomsforskning ved Aarhus Universitet, ser også prioriteringen af det nære.

»Behovet for at lægge afstand til mor og far virker ikke lige så stort som tidligere. Nu er de nogle, man gerne vil være i nærheden af«, siger Katznelson.

En undersøgelse fra 2009 af studerende på professionshøjskoler og erhvervsakademier viser samme tendens.

Her svarer syv ud af ti, at de valgte et udlandsophold fra på grund af familie, kæreste, venner eller andre personlige forhold.

Hos Danske Studerendes Fællesråd mener man, at udveksling er en god idé, men at det er »fuldstændig fair at blive i Danmark også«, og formand Jakob Ruggaard tilføjer: »Man kan sagtens være en god studerende ved at blive her«.

Fordel at være bekendt med et internationalt miljø

Charlotte Rønhof, underdirektør og forskningspolitisk chef i DI, peger på, at det både er vigtigt at tiltrække udenlandske studerende, men også, at danske studerende rejser ud.

»De fleste virksomheder er internationalt orienterede, og det er en fordel med arbejdskraft, der er vant til et internationalt miljø og forskellige kulturer«, siger Charlotte Rønhof og henviser til en DI-undersøgelse, hvor virksomheder gav udtryk for, at det var svært at få medarbejdere til at rejse ud:

»Det er man mere tilbøjelig til, hvis man allerede i studietiden har prøvet at opholde sig i et andet land. Man kommer ud over den tryghedsnarkomani, som vi ellers er omgivet af i Danmark«, siger hun.

En gevinst hvis flere tog afsted

Også samfundsøkonomisk vil det være en gevinst, at flere tager et udvekslingsophold, fastslår økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet:

»Danmark ligger under både EU- og OECD-gennemsnittet. Vi er bestemt ikke særligt internationale. Vi skal blive meget bedre til at producere studerende på videregående uddannelser, som har et internationalt udsyn, og som kan begå sig på et internationalt arbejdsmarked«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden