Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spareplan. Herlev Hospital er et af de sygehuse i Region Hovedstaden, der står over for besparelser. 700 millioner kroner skal regionen spare næste år. (arkivfoto)
Foto: JACOB EHRBAHN

Spareplan. Herlev Hospital er et af de sygehuse i Region Hovedstaden, der står over for besparelser. 700 millioner kroner skal regionen spare næste år. (arkivfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spareplan for milliarder lurer på hovedstadens hospitaler

Rekordhøje sparekrav rammer sygehusene. Region forsøger at undgå fyringer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Region Hovedstaden står over for en regulær hestekur de kommende år, med mindre landets største region med 1,7 millioner indbyggere får en gevaldig økonomisk indsprøjtning.

Der vil værre færre medarbejdere på hospitalerne til at modtage, behandle og pleje det stigende antal patienter. Og flere byggerier risikerer at blive forsinkede.

Rigshospitalet og de øvrige sygehuse i hovedstaden styrer mod en samlet besparelse på 700 millioner kroner næste år. Men ifølge regionens økonomiske ledelse ser det endnu værre ud de kommende år. Det erkender koncerndirektør i Region Hovedstaden, Morten Rand Jensen, i et interview med Politiken.

»Såfremt vi ikke får ekstra midler, bliver der behov for endnu større årlige besparelser i årene 2016-2018 end i 2015. Vi kommer ifølge vores egen prognose til at skulle spare henholdsvis en milliard, 1,4 og 1,7 milliarder i de tre år«, siger Morten Rand Jensen.

Forventer ingen penge fra regeringen

Økonomerne i Region Hovedstaden sendte for en uge siden et brev til direktionerne på samtlige hospitaler i regionen. Det fremgår, at regionen »står over for et væsentligt udgiftspres - i størrelsesordenen 700 millioner kroner«.

Regionen forventer desuden stramme vilkår under de kommende forhandlinger med regeringen om samtlige regioners økonomi næste år. Med andre ord forventer økonomerne ingen økonomisk håndsrækning fra regeringen. Derfor varsler den økonomiske ledelse i Region Hovedstaden allerede nu, at hospitalerne vil blive bedt om at komme med forslag til »effektiviseringer og rationaliseringer«.

Rigshospitalet har på den baggrund netop bedt hospitalets afdelinger om at komme med forslag til, hvordan de kan spare 200 millioner kroner, som skønnes at være den andel af besparelserne, landets mest specialiserede sygehus må bære. Og hospitalets øverste ledelse erkender, at besparelserne vil kunne mærkes.

LÆS ARTIKEL

Foreningen Danske Patienter kalder udviklingen meget bekymrende og frygter, at spareplanen vil betyde længere ventetid, flere fejl og dårligere kvalitet i behandlingen. Det kan i sidste ende få fatale følger for nogle patienter, sagde foreningens direktør Morten Freil i går.

Aldrig før i regionens syvårige levetid har sparekniven skåret så dybt, som der nu er udsigt til.

Koncerndirektør Morten Rand Jensen understreger, at tallene er foreløbige, »men ændrer de sig ikke, skal vi ud i besparelser i størrelsen 700 millioner kroner næste år. Jeg mindes ikke, at vi i regionen har haft så store besparelser før«, siger han.

Udgifter til medicin stiger år efter år

Besparelserne er nødvendige, fordi regionen kan se, at en række udgiftsposter vil stige de kommende fire år. Det drejer sig især om udgifter til ny og dyr patenteret medicin. Enkelte præparater kan koste regionen, der driver hospitalerne, både to- og trecifrede millionbeløb.

Ifølge regionens fremskrivning vil udgiften til medicin hvert år stige med 160 millioner. Det vil sige, at i 2018 vil udgiften være 680 millioner kroner større end det beløb, regionen har til rådighed nu.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Desuden får regionen ekstra udgifter, fordi den ifølge Morten Rand Jensen ikke får dækket alle udgifter til det stigende antal patienter, hospitalerne behandler år efter år. Endelig er der nogle efterslæb og derfor udgifter til it og medico-teknisk udstyr, som stiger.

»Det er et stort tal, som dog skal tages med det forbehold, at vi ikke ved, hvordan økonomiforhandlingerne mellem regeringen og Danske Regioner ender. Men der er ingen tvivl om, at problemet ikke forsvinder. Når du ser ud i årene, så er det store beløb, der ligger. Derfor er hospitalerne nødt til at lave nogle besparelser, der virkelig batter noget«, siger Morten Rand Jensen.

LÆS ARTIKEL

Ifølge koncerndirektøren er det for tidligt at sige noget om, hvad besparelserne betyder for patienterne. Han kan heller ikke sige, om fyringer på hospitalerne kan forhindres.

»Men vi kan ikke undgå at blive færre ansatte. Som det er nu, vil der samlet set være færre stillinger på hospitalerne, men spørgsmålet er, hvor meget der kan klares ved naturlig afgang«.

Hidtil har regionen kunnet håndtere de årlige besparelser, men nu ser det svært ud. Da tre amter blev lagt sammen i Region Hovedstaden, var der en række oplagte besparelser som for eksempel at slå afdelinger sammen. Men med årene er det blevet sværere og sværere at finde de gode idéer til, hvor pengene kan hentes.

»Så det er bestemt en vanskelig opgave for hospitalerne«, siger Morten Rand Jensen.

Besparelser udgør 3,5 procent af budgettet

Besparelserne truer også med at udsætte en række store byggerier i regionens sundhedsvæsen. Regionen bygger nyt psykiatrisk hospital i Bispebjerg og bygger ud i Ballerup. Med enestuer og forbedrede fysiske rammer. Der skal også bygges et nyt hus til rehabiliteringen af personer med hjerneskade og trafikofre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det kan vi ikke passe ind under den nuværende økonomiske ramme, og de projekter risikerer at blive forsinkede«, erkender Morten Rand Jensen.

Region Hovedstaden har et samlet driftsbudget på 20 milliarder kroner. Næste års besparelser udgør 3,5 procent.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden