Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JOACHIM ADRIAN (arkiv)
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

børnehave. At pædagoger i nogle kommuner har højt sygefravær, kan hænge sammen med ledelse og kulturen for sygemeldinger i institutionen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kæmpe forskel på pædagogers sygefravær

I Jylland er pædagogerne mindre syge end resten af landet. Mange steder er 16 dage i snit almindeligt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næsten 18 dage om året må børnene i Stevns’ vuggestuer, børnehaver og fritidsklubber klare sig uden deres vante pædagog. Så mange dage er det pædagogiske personale nemlig hvert år i gennemsnit meldt syge.

I Ringkjøbing-Skjern er det kun tilfældet 9,5 dage om året. I det hele taget svinger antallet af sygedage markant fra kommune til kommune, viser en opgørelse fra Kommunernes Landsforening.

»De store forskelle, vi ser, bør på en eller anden måde være indikator på, at det må være muligt at få sygefraværet nedbragt de steder, der ligger højt. Fraværet er generelt for højt«, siger formand for KL’s løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler (K).

Går ud over børnene

I gennemsnit er pædagogisk personale sygemeldt 14,1 arbejdsdag om året, mens det er 12 dage for alle kommunalt ansatte og 6,4 dage for privat ansatte.

Det er ikke kun pædagogernes helbred, der er ramt ved sygefraværet.

For børnene, som de normalt passer, har det også stor betydning, siger psykolog og lektor Ditte Winther-Lindqvist fra Institut for Uddannelse og Pædagogik, som forsker i kvalitet i daginstitutioner.

»Alle børn har brug for, at der er stabilitet, og at der ikke er udskiftning blandt personalet. Især udsatte børn og børn, der er ved at blive kørt ind i vuggestue, er ekstra sårbare, når personalet er syge. De er særligt sensitive over for, om det er den samme voksne, de møder«, siger hun.

Belastede områder hårdere ramt

At pædagoger i nogle kommuner har højt sygefravær, kan hænge sammen med ledelse og kulturen for sygemeldinger i institutionen.

Men det kan også have betydning, om børnene i kommunens institutioner er socialt belastede.

Ifølge Ditte Winther-Lindqvist slider det mere på personalet at passe børn i belastede områder.

»Derfor vil det give mening, at institutioner i hårdt belastede områder får flere ressourcer«, siger hun.

Fraværsamtaler og telefonopkald

I Furesø Kommune er pædagogerne i de 29 dagtilbud i gennemsnit sygemeldt 16,9 dage om året.

Kommunens velfærdsdirektør, Niels Milo Poulsen, fortæller, at kommunen arbejder intenst på at få tallet ned, blandt andet med fraværssamtaler og telefonopkald på tredje sygedag.

»Det er simpelthen ikke acceptabelt at have et fravær, der er så højt. Årsagerne er mange – blandt andet har pædagogerne et arbejde, hvor de er i kontakt med mange børn og lettere bliver syge. Og så har vi haft flere med længerevarende sygefravær på grund af kræftsygdomme. Sidste år opsagde vi en del pædagoger på grund af faldende børnetal; det kan også virke ind på den måde, at når man er opsagt, kan man have tendens til at have en del sygemeldinger, indtil man stopper. Det kan koste i en periode«, siger Niels Milo Poulsen, der ikke afviser, at dårlig ledelse også kan være en faktor, som sender personalet hjem i sygesengen.

Jysk arbejdsmoral

Opgørelsen viser, at det især er kommuner i hovedstadsområdet og på Sjælland, der tegner sig for højt fravær, mens tallet er lavere i Jylland.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Samme tendens ses inden for andre områder, også i den private sektor, fortæller Michael Ziegler.

»Det er noget, vi ikke kan give en rigtig god forklaring på. Måske er der en eller anden form for kulturaspekt i det«, siger Michael Ziegler.

Formanden for pædagogernes fagforening, BUPL, Henning Pedersen, tror ikke på, at der findes en særlig solid, jysk arbejdsmoral.

»Det kan være, institutionerne i Jylland er mindre, og man kunne forestille sig, at de ansatte i små institutioner har det bedre med hinanden«, siger han. Hvad der i øvrigt ligger bag de store forskelle fra kommune til kommune, kan have mange årsager, siger han, for eksempel sociale forhold, stress og dårlig ledelse.

»Jeg tror ikke, der er en enkelt faktor, der er afgørende for fraværet. Mange forskellige forhold spiller ind; det kan også være tilfældigheder. Derfor gælder det om at sætte ind på konkret plan i den enkelte institution. Alle kommuner bør arbejde intensivt med at nedbringe sygefraværet«, siger Henning Pedersen.

Rettelse: Det har tidligere været fremstillet, som om denne artikel bygger på nye tal, tallene er dog fra 2012. I 2013-tallene ses dog samme tendens, nemlig at pædagogernes sygefravær svinger markant fra kommune til kommune.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden