Bred modstand på Christiansborg mod dødsstraf

Dansk Folkeparti nøjes med »ikke umiddelbart« at være for den ultimative straf.

Danmark

Danske politikere er over en bred kam skarpe i deres afvisning af dødsstraf.

Seks ud af syv medlemmer af retsudvalget, som Politiken.dk har talt med, udtrykker klart, at dødsstraf er direkte imod deres partis politik.

DF tvivler

Dansk Folkeparti er mere tvivlende.

Partiets medlem af retsudvalget, Hans Kristian Skibby, siger, at dødsstraf er »svært for et parti at have en holdning til«.

»Vi er ikke umiddelbart tilhængere af dødsstraf. Men man kan da godt have en forståelse for, at nogen kan ønske at give onde personer dødsstraf. Jeg tror dog ikke, det er foreneligt med dansk kultur«, siger Hans Kristian Skibby.

DF til højre for midten
Politiken.dk har foretaget rundringningen til medlemmer af retsudvalget på baggrund af en undersøgelse fra Institut for Konkunktur-Analyse (IFKA), der blev offentliggjort i dag.

Den viser, at hver femte dansker går ind for dødsstraf.

Dansk Folkeparti topper blandt partier med 46 procents tilslutning.

»Det var ventet. Vi har gennemgående en hård retspolitik, der ligger til højre for midten, og vi arbejder typisk for hårdere straffe«, siger Hans Kristian Skibby.

Glæde over resultatet
Resten af retsudvalgets medlemmer siger kollektivt, at deres parti ikke støtter dødsstraffen, som blev definitivt afskaffet i Danmark i 1993.

Det faktum, at fire ud af fem danskere siger nej til dødsstraf, vækker generel glæde hos flere af de adspurgte.

»Det er meget flot, at vi ligger så højt. Modstand mod dødsstraf er jo en dansk mærkesag i international sammenhæng«, siger den radikale Simon Emil Ammitzbøll.

Undersøgelsen viser, at tre partiers vælgere – Dansk Folkepartis, Venstres og de Konservatives – ligger over gennemsnittet, når det gælder tilslutning til dødsstraffen, mens SF, de radikale og Socialdemokraterne ligger under.

Enhedslisten figurerer ikke i IFKA’s undersøgelse.

»Men jeg håber da, at det er meget, meget få af vores vælgere, der går ind for dødsstraf«, siger partiets retsordfører, Line Barfod.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce