Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Præsident. Barack Obama er for tiden i fuld gang med at føre valgkamp inden præsidentvalget til november.
Foto: Don Ryan/AP

Præsident. Barack Obama er for tiden i fuld gang med at føre valgkamp inden præsidentvalget til november.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske politikere beskylder Obama for terrorisme og snigmord

Obama får en verbal lussing for brugen af dronefly af folketingsmedlemmer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA’s præsident, Barack Obama, må lægge kind til en hidtil uset verbal lussing fra ledende danske politikere.

I et voldsomt sprogbrug kritiserer flere af Folketingets partier USA’s brug af de såkaldte dronefly, der – fjernstyret fra USA – smider dødbringende bomber ned over mål i Pakistan, Somalia og Yemen.

DEBAT

Den radikale udenrigsordfører, Rasmus Helveg Petersen, mener ikke, at droneangrebene er en retsstat værdig. »Det er helt forfærdeligt. USA har selvfølgelig ikke på nogen måde ret til den slags henrettelser af mistænkte politiske modstandere. Det er en overtrædelse af folkeretten, og hvad man ellers kan overtræde«, siger Rasmus Helveg Petersen, der går skridtet videre. »Det er en klar pendant til terrorisme, hvor man jo også slår folk ihjel med politiske motiver på andre folks territorium«. Sidestiller du angrebene med terrorisme?»Ja. Sigtet er ikke nødvendigvis at udøve terror, men juridisk kan det godt sidestilles, ja«.Snigmord Også Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, langer hårdt ud efter Danmarks vigtigste allierede. »Jeg kritiserede George Bush for at forene præsidentembedet med det, vi må opfatte som tortur. Men det, Obama gør, er at forene præsidentembedet med snigmord. I virkeligheden er det endnu værre. Obama blæser fuldstændig på den vestlige verdens principper, og det vil i det lange løb være skadeligt«, siger Søren Pind.Enhedslisten tilslutter sig kritikken og vil nu tage sagen op i Udenrigspolitisk Nævn.

Tager civile med i døden
Brugen af droner er på det seneste kommet til debat, efter at Barack Obamas egen tætte involvering i eksekveringen af angrebene er blevet dokumenteret.

Præsidenten har blåstemplet 261 bombeangreb mod formodede terrorister, alene i Pakistan. Til sammenligning gennemførte George W. Bush 45 angreb i hele sin otteårige embedsperiode. I en tid hvor krigene i Irak og Afghanistan går på hæld, er dronerne en billig måde at ramme formodede terrorister på uden risiko for tab af soldater.

Problemet er blot, påpeger kritikere, at USA dræber modstandere uden rettergang. Der er ikke mulighed for demokratisk kontrol med angrebene. Og så tager en bombe mod en terrorist typisk en masse civile med i faldet. Ifølge Bureau of Investigative Journalism i London har 1.000 civile foreløbig mistet livet ved droneangreb. Hverken USA’s ambassadør i Danmark, Laurie Fulton, eller det amerikanske udenrigsministerium har ønsket at kommentere kritikken. Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil nødig kommentere sagen.

Villy Søvndal, hvad mener den danske regering om USA’s brug af droner?

»Vi anvender ikke selv droner i det danske forsvar. Der er ikke i sig selv noget forbud mod droner – det er anvendelsen af dem, der er afgørende«.Men hvad mener regeringen så om USA’s brug af droner?

»Jeg vil ikke længere ind på det, end at vi ikke selv anvender droner. Internationale regler skal overholdes«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bemærkelsesværdigt angreb

Professor i statskundskab Ole Wæver fra Københavns Universitet kalder oprøret fra de danske politikere »bemærkelsesværdigt«.

Ifølge ham repræsenterer droneangrebene et juridisk tomrum, der endnu ikke er afklaret. »Det er meget velkomment, at man endelig tager fat på emnet, for det har ligget under radaren længe. Vi har en kæmpe gråzone, hvor ingen rigtig har klarhed på juraen og principperne i de her angreb«, siger Ole Wæver. At ledende politikere i den grad tager bladet fra munden over for USA, ser Wæver som et udtryk for et nyt kapitel i forholdet til USA. »I lang tid var der bred politisk enighed om, at vi stod skulder ved skulder med USA. Men langsomt er man ved at indse, at verdensordnen ser anderledes ud«, siger Ole Wæver. Han påpeger desuden, at der breder sig en skuffelse over en præsident, som rent moralsk ikke har levet op til forventningerne i Danmark. »Når man tænker på, hvor meget krudt der blev brugt på at endevende metoderne under Bush, har Obama har fået utrolig lang snor. Mange i Danmark har følt sig allieret med Obama, men det er ikke en blankocheck til evig tid. Obama har opbrugt sin konto af goodwill«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden