lukkethed. Inden længe vil Nick Hækkerup barbere op mod 2,7 mia. kroner af forsvarets budget og formentlig koste over 1.000 stillinger. Der mangler åbenhed, mener soldaterorganisationer.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)/POLFOTO

lukkethed. Inden længe vil Nick Hækkerup barbere op mod 2,7 mia. kroner af forsvarets budget og formentlig koste over 1.000 stillinger. Der mangler åbenhed, mener soldaterorganisationer.

Danmark

Fælles front af soldater i opgør med Hækkerup

De tre store soldater-organisationer anklager forsvarsministeren for lukkethed om forsvarets store sparerunde. »Tag jer sammen«, lyder svaret.

Danmark

Midt under det politiske slutspil om det kommende forsvarsforlig må forsvarsminister Nick Hækkerup (S) lægge ryg til hård kritik fra landets 16.000 soldater. Hækkerup har tidligere erklæret, at han som minister vil »insistere på åbenhed om det, vi laver«.

Men i fælles front anklager de tre store medarbejderorganisationer i forsvaret nu ministeren for det modsatte: lukkethed omkring den sparerunde, der inden længe vil barbere op mod 2,7 mia. kroner af forsvarets budget og formentlig koste over 1.000 stillinger.

»Det er meget, meget utilfredsstillende. Vi har en regering, der taler om åbenhed og demokrati, og hvad ved jeg. Men dette her forløb har været det stik modsatte. Vi skal selvfølgelig ikke blande os i selve forhandlingerne, for de skal foregå bag lukkede døre, men jeg synes ikke, ministeren har levet op til sit eget udsagn«, siger formanden for landets officerer, Bent Fabricius.

Talsmænd indkaldt til hemmelige briefinger
Især på to punkter er soldaterorganisationerne utilfredse.

Dels fik de først i oktober adgang til de helt afgørende uafhængige analyser af forsvarets budget og ejendomme, som ventes at ligge til grund for store dele af de kommende nedskæringer. De politiske partiers ordførere på Christiansborg modtog analyserne allerede i juni.

Og dels vækker det harme, at organisationernes talsmænd er blevet indkaldt til hemmelige briefinger i ministeriet – men uden mulighed for at drøfte informationerne med deres medlemmer.

»Vi er stærkt utilfredse. Vi har ikke fået mulighed for at blive inddraget i arbejdet. Du kommer ind og får en briefing med mundkurv på. Jeg har ikke tal på alle de gange, hvor vi har måttet sige til mine folk, at vi ikke får noget at vide«, siger formanden for de 7.500 medlemmer i Centralforeningen for Stampersonel, Jesper K. Hansen.

Største spareplan i årtier
Også konstabelformand Flemming Vinther er skuffet over ministeren.

»Vi ved jo godt, at bundlinjen er, at der skal spares. Men vi får ikke mulighed for at spille ind, fordi vi bliver holdt ud i armslængde. Vi har fået det lidt i brudstykker og i fortrolighed. Og det har i virkeligheden forhindret os i at kunne spille en konstruktiv rolle«, siger han.

De har kunnet tage alle de debatter, som de har villet, med deres medlemmer. Så det er hus forbi. De må gribe i egen barm og tage sig sammenForhandlingerne om de største nedskæringer i forsvaret i årtier er foreløbig løbet ind i et dødvande, fordi regeringen ikke kan nå til enighed med resten af forligskredsen om særligt kasernelukninger og værnepligtens fremtid.

DF anerkender ikke sparekrav Regeringen lægger op til at nedlægge to kaserner – Varde og Høvelte – og begrænse antallet af værnepligtige til et minimum, men møder på begge punkter modstand fra Venstre og Konservative. Samtidig anerkender Dansk Folkeparti slet ikke det sparekrav på 2,7 mia. kroner, som de øvrige partier er enige om. Også andre og mindre knaster står tilbage. Sikkert er det imidlertid, at der er store slankninger på vej i medarbejderstaben, og det medfører i disse uger betydelig utryghed blandt de 21.000 ansatte. Hækkerup: Organisationer må tage sig sammen

Nick Hækkerup afviser imidlertid organisationernes kritik af manglende åbenhed. »De har kunnet tage alle de debatter, som de har villet, med deres medlemmer. Så det er hus forbi. De må gribe i egen barm og tage sig sammen«, siger Nick Hækkerup. »Vi har lagt alle analyserne frem. Folk har kunnet læse i dem, og man har kunnet diskutere dem. Når man er i et forhandlingsmiljø, kan man selvfølgelig ikke fortælle, hvilke punkter man har på bordet. Men det er noget sludder, at der ikke skulle have været åbenhed«. Hvorfor skulle foreningerne først have analyserne i oktober, mens politikerne fik den før sommerferien?»Det var, fordi politikerne ønskede, at vi skulle lave en proces, hvor vi offentliggjorde en række analyser, men holdt budgetanalysen og etablissementsanalysen tilbage, indtil de egentlige forhandlinger skulle gå i gang. Det var for, at politikerne kunne læse dem og forholde sig til dem i ro og mag«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce