Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nej! Det kan slet ikke lade sig gøre at grave uran op af jorden uden at blive rodet ind i det militære aspekt. Og det skal vi ikke rode os ud i, siger Margrethe Auken.
Foto: DITTE VALENTE (arkiv)

Nej! Det kan slet ikke lade sig gøre at grave uran op af jorden uden at blive rodet ind i det militære aspekt. Og det skal vi ikke rode os ud i, siger Margrethe Auken.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF'ere advarer regeringstoppen mod uran

Mens Thorning og Vestager er klar til at acceptere uran-eksport, siger markante SF'ere nej.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF er havnet i en regulær kattepine i spørgsmålet om uran i Grønland.

Et flertal i Folketinget, herunder Socialdemokraterne og de radikale, meldte sig i Politiken søndag parat til at tage et historisk skridt og ophæve den såkaldte nultolerance over for uran, hvis Grønland i jagten på råstoffer selv måtte ønske det.

LÆS OGSÅ

SF som parti har ikke gjort sin stilling op. Men uden for Christiansborg trives der i SF-geledderne en klar modstand mod tanken om udvinding og eksport af det radioaktive stof inden for rigsfællesskabets grænser.

Her advares der kraftigt imod det skridt, som både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) ifølge Politikens oplysninger støtter.

Vi kommer i lommen på kræfter, som vi ikke kan håndtere

»Det er klogt, at man har nultolerancen, og jeg vil i den grad anbefale, at man fastholder den. Ikke fordi Grønland ikke selv skal bestemme, men ud fra miljø- og klimahensyn. Når man i hele klimadagsordnen forsøger at lave et skifte til fordel for en mere bæredygtig kurs, vil dette her være at gå i den modsatte retning«, siger medlem af landsledelsen Trine Mach.

Auken frygter atomvåben
Margrete Auken var i 1985 en af nøglefigurerne bag den danske beslutning om at planlægge energiforsyningen uden brug af atomkraft. Tre år efter kom nultolerancen over for uran.

Den skal Danmark ikke vige fra, mener Auken, der i dag er medlem af Europaparlamentet. Hun øjner farer i et scenario, hvor uran eksporteres fra Grønland ud i en verden, hvor ingen kan være sikker på slutadressen.

»Jeg mener, man skal sige nej. I dag vil uran ikke blive brugt til atomkraft – det vil være til atomvåben. Det kan slet ikke lade sig gøre at lave det uden at blive rodet ind i det militære. Vi kommer i lommen på kræfter, som vi ikke kan håndtere«, siger Margrete Auken.

Bandlyst fra rigsfællesskabet
Landsledelsesmedlem Poul Overlund-Sørensen ser det som en »trist konklusion«, hvis nultolerancen ophæves. Men han vil i givet fald respektere regeringens beslutning.

Politisk ordfører Jesper Petersen fastholder dog, at SF som parti ikke har formuleret en holdning til det kildne spørgsmål.

»Margrete Auken er velkommen til at putte sin holdning ind i debatten. Men hun taler ikke på vegne af SF som parti. Vi har ikke gjort vores stilling op«.

Når uranudvinding er til debat, skyldes det de rige forekomster af mineraler og metaller i Kvanefjeld i Sydgrønland. Stofferne, som blandt andet bruges i mobiltelefoner og vindmøller, kan ikke udvindes, uden at der også kommer uran med op. Desuden er det radioaktive stof i sig selv en rentabel forretning.

Men uran er reelt bandlyst fra rigsfællesskabet. Grønland har selv råderet over sine råstoffer, men da uran er et sikkerhedspolitisk spørgsmål, ligger ansvaret i København. Derfor er det et nybrud, når et flertal erklærer sig villige til at ophæve nultolerancen.

Rapporten bliver altafgørende
En sådan beslutning er ikke lige om hjørnet, mest fordi Rrigsfællesskabet ikke har de nødvendige kontrolsystemer parat til at kunne bryde uran.

Rent politisk vedtog det bærende, grønlandske regeringsparti IA – SF’s søsterparti – på sit landsmøde i weekenden at fastholde den mangeårige støtte til nultolerancen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er ikke vedtaget nogen ny kurs om nultolerancepolitikken. Så den fortsætter for vores vedkommende«, siger råstofminister Ove Karl Berthelsen (IA).

Partiet kan imidlertid hurtigt komme i mindretal. Om et par måneder lander en rapport om konsekvenserne for bl.a. sundhed og miljø, hvis der brydes uran fra Kvanefjeld.

Hvis risiciene ikke er nævneværdige, er der i Landstinget flertal for en ophævelse af nultolerancen. Det støtter tre partier uden om IA i givet fald.

Hjerteblod for SF

Ove Karl Berthelsen vil ikke forholde sig til rapportens indhold og de politiske konsekvenserne af den, når den ikke er færdig.

»Vi laver en redegørelse, og den skal ligge klar til forårssamlingen i 2013. Så må vi se, hvordan parlamentet reagerer på den«.

Visse iagttagere med kendskab til Grønland gætter på, at rapporten kan fungere som et figenblad for IA’s top med landsstyreformand Kuupik Kleist i spidsen til at skifte holdning og bakke op om uranudvinding.

Herhjemme risikerer SF-toppen at blive klemt mellem to negle. På den ene side et ønske hos de mest centrale S-R-ministre om at imødekomme grønlandske erhvervsinteresser. Og på den anden side modstanden mod atomkraft – og derfor også brydning af uran – som er et no-go hos kernetropperne.

LÆS OGSÅ

Græsrødders kamp mod f.eks. atomkraft er for SF, hvad fagbevægelsen er for Socialdemokraterne, mener forfatteren Lars Olsen, der har beskæftiget sig indgående med venstrefløjen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det her spørgsmål er hjerteblod for SF. En stor del af SF’s fremgang i firserne var hentet fra modstanden mod atomkraft, fredsbevægelsen og den slags. Det er en vigtig del af partiets historie – og den personlige historie for mange af dem, der ikke er helt unge længere«, siger Lars Olsen.

»Det ligner et klassisk dilemma for SF i denne regering:: De bliver tvunget til at æde nogle kompromiser, som går imod det, de normalt står for«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden