Syrien-krigen er nået til Danmark

I en mørklagt sag fra Skanderborg har politiet mistanke om, at en uskyldig familie blev beskudt, fordi islamister troede, at manden i huset står bag en støttehjemmeside for Syriens præsident. Sagen viser, hvordan kampen mellem Assads herboende venner og fjender er vokset.

Danmark

Det første eksempel på en sag, hvor herboende modstandere af styret i Syrien er grebet til våben i Danmark, kan være på vej.

I en mørklagt sag har Sydøstjyllands Politi i halvanden måned efterforsket et skyderi, hvor der blev affyret flere skud mod en villa nær Skanderborg.

Ingen er anholdt i sagen, men politiet mener, at skuddene blev affyret af danske islamister med tilknytning til krigen i Syrien, som ville ramme bagmanden bag en dansksproget hjemmeside, der støtter Syriens præsident Bashar al-Assad.

»Det er vores opfattelse, at der blev skudt mod huset, fordi der i visse kredse har hersket en misforstået opfattelse af, at manden, som bor i huset, skulle stå bag en hjemmeside, der støtter styret i Syrien«, siger leder af lokalpolitiet i Skanderborg Andreas Bryld Hansen, der ikke vil oplyse, om politiet er tæt på anholdelser.

Fra cyberspace til virkelighed

Gennem længere tid har herboende støtter og modstandere af Assad udkæmpet en bitter kamp på ord i cyberspace, men hvis politiets mistanke holder stik, er det første eksempel på, at ord bliver vekslet til skarpe skud.

Og fronterne er gennem den seneste tid blevet trukket skarpere op, siger Mohammad Mahfoud, som er formand for Dansk Syrisk Forening og har modtaget dødstrusler på grund af sin offentlige opbakning til styret i Syrien.

»Der er ingen tvivl om, at konflikten også er nået her til Danmark«, siger han.

Skærpende omstændigheder

Efterforskningen af skudepisoden ved Skanderborg er totalt mørklagt, og Sydøstjyllands Politi vil ikke fortælle, hvad gerningsmanden eller -mændene vil blive sigtet for, hvis politiet finder dem.

Som udgangspunkt er der normalt tale om forsøg på manddrab, hvis man skyder mod personer med en formodning om, at de kan blive ramt.

Flere eksperter peger dog på, at der i denne sag kan være skærpende omstændigheder, hvis politiet har ret i, at skyderiet var politisk motiveret.

Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet, mener, at der principielt kan være tale om en overtrædelse af terrorloven, ligesom det var tilfældet i sagen mod den såkaldte ’øksemand’, der i 2010 forsøgte at dræbe bladtegneren Kurt Westergaard.

»Det afgørende er ikke, om angrebet er rettet mod nogen af den ene eller den anden politiske observans, men at det drejer sig om et anslag mod ytringsfriheden«, siger Jørn Vestergaard.

Mulighed for terrorsigtelse

Juraprofessor Jens Bo Langsted fra Aalborg Universitet er enig i, at der kan være skærpende omstændigheder i sagen:

»For at det skal være terror, skal motivet være et ønske om at destabilisere samfundet, og i den sammenhæng kan det tale imod en terrorsigtelse, at manden bag hjemmesiden ikke er kendt i offentligheden. Men hvis politiet ikke vurderer, at sagen kan bære en terrorsigtelse, kan der stadig blive tale om skærpet straf, hvis angrebet havde til formål at ramme en mand på grund af hans ytringer«.

Et eksempel på dét sås senest i sagen mod den mand, der overfaldt digteren Yahya Hassan. Han fik en markant hårdere straf, fordi han havde angrebet Yahya Hassan på grund af dennes »lovlige ytringer«.

En hjemvendt trussel

Siden krigen i Syrien begyndte, har mindst 100 danske muslimer ifølge PET deltaget i kampe i landet, og myndighederne frygter, at krigerne udgør en trussel, når de vender hjem til Danmark.

Ifølge Politikens oplysninger kigger politiet i retning af de danske Syriensfarere i skudsagen fra Skanderborg.

PET har ikke ønsket at kommentere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden