Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Psykiatriplan. Regeringen er blevet enig med SF og de borgerlige partier om at tilføre 2,2 milliarder kroner over de næste fire år til det psykiatriske behandlingssystem.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Psykiatriplan. Regeringen er blevet enig med SF og de borgerlige partier om at tilføre 2,2 milliarder kroner over de næste fire år til det psykiatriske behandlingssystem.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny aftale: 2,2 mia. skal nedbringe tvang og give bedre psykiatri

Politisk aftale tilfører psykiatri-området godt 2 millliarder over de næste fire år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er godt nyt til landets psykiatriske patienter og behandlingsinstitutioner.

Regeringen er netop blevet enig med SF og de borgerlige partier om en psykiatriplan, der tilfører det psykiatriske område 2,2 milliarder kroner over de næste fire år.

Pengene skal blandt andet gå til mere uddannelse af personalet og flere ansatte til at tage sig af patienterne. Og det er en aftale, som sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er godt tilfreds med.

»Jeg er overordentlig glad for, at vi har fået den her aftale i hus. Der er tale om et løft på 2,2 milliarder over de kommende år, der betyder, at nogle af de mennesker, der har mest behov for hjælp nu får en ekstra hånd«, siger sundhedsminister Nick Hækkerup.

SE FAKTA

Han fremhæver, at aftalen skal sikre, at aftalen skal gøre op med forskelsbehandling af mennesker med psykiske sygdomme og sikre, at personer med psykiske sygdomme i fremtiden bliver behandlet lige så godt som patienter i det øvrige sundhedsvæsen.

V: Væsentlig skridt i den rigtig retning

Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde glæder sig over aftalen, og at det lykkedes de borgerlige partier og SF at få regeringen til at bruge 600 millioner kroner mere på psykiatriområdet, end regeringen oprindelig lagde op til

»Vi har taget et væsentligt skridt i den rigtige retning. Vi er glade for, at vi har kunnet bidrage til at løfte regeringens ambitioner også på det her område«, siger Sophie Løhde.

Hun peger dog på, at Venstre gerne havde set, at flere børn og unge kunne blive behandlet endnu hurtigere, end det er tilfældet i dag.

Aftale skal nedbringe brugen af tvang

Samtidig er parterne bag aftalen enige om at bruge en del af pengene på at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien.

Trods skiftende regeringers klare målsætninger om netop at nedbringe brugen af tvang mod patienterne, satte både brugen af bæltefiksering og tvangsmedicinering nemlig rekord sidste år.

»Midlerne skal sikre, at der bliver kortere ventelister, og så skal mere moderne faciliteter og flere hænder reducere brugen af tvang i psykiatrien«, siger Nick Hækkerup.

Regeringen har ligeledes for nylig indgået en aftale med landets fem regioner om at halvere brugen af bæltetvang frem mod år 2020.

Også SF's psykiatriordfører, Özlem Cekic er godt tilfreds med aftalen.

»SF's hovedkrav til psykiatriforhandlingerne har været massivt satsning på uddannelse af sygeplejersker og flere ansatte af fys- og ergoterapeuter. Begge dele bliver nu til virkelighed. Det vil utvivlsomt bidrage til, at sindslidende kan få flere aktiviteter og motion, mindre brug af tvang«, siger hun.

Kritik af regeringens udspil: Gammel vin på nye flasker

Regeringen spillede i maj ud med et forslag til en handlingsplan for psykiatrien. Under overskriften 'Ligeværd' var planens overordnede sigte netop at sikre, at ligeværdig behandling mellem borgere med psykiske sygdomme og borgere med somatiske sygdomme.

Regeringspartierne var parate til at afsætte 1,6 milliarder kroner mere til området over de kommende fire år. Det er således det, der i løbet af forhandlingerne er blevet til 2,2 milliarder kroner.

Ifølge Nick Hækkerup bliver de ekstra 600 millioner kroner, som SF og de borgerlige partier har presset på for at tilføre psykiatriområdet, taget fra satspuljemidlerne.

Regeringens plan blev i går mødt af massiv kritik fra både Venstre og SF, efter at et forhandlingsnotat fra Sundhedsministeriet har afsløret, at blot 10 af regeringens 39 foreslåede initiativer rent faktisk er nye tiltag.

LÆS MERE

Resten af ideerne var ting, der allerede var vedtaget og sat i gang, inden regeringen lagde deres udspil frem.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden