Forening efterlyser en øget indsats mod omskæring

Omskæring af små piger er forbudt. Men myndighederne bør øge indsatsen mod problemet, mener forening.

Danmark

For et årti siden indførte folketingspolitikerne et forbud mod omskæring af piger.

Siden da er der ikke sket ret meget mere: Der er ingen forebyggelsesindsats og intet kendskab hos myndigheder og socialarbejder om, hvad de skal gøre, hvis en pige er i fare for at blive offer for traditionen med at få fjernet de ydre kønsorganer.

Sådan lyder kritikken fra Rosanna Cetti, der er formand for Foreningen mod Pigeomskæring.

En svensk undersøgelse i Norrköping har netop afsløret, at samtlige piger i en skoleklasse var omskårne.

LÆS ARTIKEL

Indgrebet er også forbudt på den anden side af sundet, men kan være sket før pigerne kom til Sverige eller under rejser hjem til de lande, familierne er flygtet fra i sin tid. I Sverige forsøger myndighederne at advare forældrene mod at få omskåret pigerne i hjemlandene, når ferien afholdes i oprindelseslandet.

»Vi forsøger at informere forældrene om, at de kan komme i fængsel, hvis de kommer tilbage og barnet er omskåret«, siger Petra Blom Andersson fra Norrköpings skolesundhedsplejersker til avisen Norrköpings Tidningar.

Antallet af omskårne kendes ikke

Spørgsmålet er, hvor mange unge piger, er omskårne i Danmark. Det registreres ifølge Foreningen mod Pigeomskæring ikke. Det er et af de problemer, der findes på trods af det danske forbud, der blev indført i 2003.

»Siden da har der været en dalende interesse for emnet og det kræver trods alt lidt mere end det. Lovgivningen beskytter ikke pigerne mod omskæring. Når skaden er sket, så kan man selvfølgelig domfælde forældrene. Men hvad kan pigerne bruge det til? Det er en symbollovgivning snarere end noget, der har praktisk betydning«, siger Rosanna Cetti.

Hun efterlyser en større indsats for at oplyse forældre både her og i de lande i Afrika og Mellemøsten, hvor skikken med at omskære piger er udbredt.

»Vor grundholdning er, at pigeomskæring primært skal bekæmpes der, hvor det kommer fra. Vi kan ikke stoppe det ved Danmarks grænser. Det skal gøres internationalt. Vi vil gerne have standset den tradition fuldstændigt«, forklarer foreningsformanden, der til hverdag er lægestuderende.

»I nogle lande handler det om ære, familie og ægteskab. Det er en stærk kulturel tradition, men det er bevist, at oplysning virker. Oplysning om konsekvenser og risici sænker risikoen for pigeomskæring. Forældre vil jo generelt gerne det bedste for deres børn«, mener hun.

Efterlyser oplysningskampagner

Cetti er bekymret for, at omskæringstraditionen er mere udbredt i Danmark end antaget.

»Nu, hvor der er kommet tal fra Storbritannien og Sverige, er jeg mere og mere overbevidst om, at det nok også sker i Danmark. Vi ved bare ikke i hvilket omfang - især fordi vores forebyggende indsats er så meget ringere end i Norge og Sverige«, siger hun.

Midlet må være handlingsplaner for myndigheder - socialvæsener, skoler, jordemødre og sundhedsplejersker - og kampagner både inden og uden for landets grænser, foreslår formanden for Foreningen mod Pigeomskæring.

»Det handler om at beskytte børn«, understreger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce