0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjemvendte syrienskrigere og deres familie sendes i terapi

Psykolog Preben Berthelsen forsøger at lette sindet hos unge syriensfarere og deres forældre.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Manu Brabo / AP (arkiv)
Foto: Manu Brabo / AP (arkiv)

Frakobling. En af de farlige effekter af krigen kan ifølge psykolog Preben Berthelsen være, at man reagerer med »moralsk frakobling« og mister noget af sin bremse i forhold til at begå vold.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forleden havde Preben Berthelsen en ung mand til samtale på sit kontor. Manden var en af de mindst 100 personer fra Danmark, som ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har været i Syrien for at kæmpe eller stadig opholder sig i det borgerkrigshærgede land.

Den unge mand havde fået sig noget af et chok, da han indså, at de kampe, som han i religiøs forstand retfærdiggjorde som ’rene’, bød på oplevelser, han ikke havde forestillet sig at opleve med egne øjne. I stedet for en krig optrukket i sort-hvid med klare helte og skurke oplevede den unge i stedet – med Preben Berthelsens ord – »et stort mudder«, hvor muslimske ’brødre’ fra forskellige militser skyder på hinanden i stedet for at nedkæmpe præsident Assads regime.

»Han havde set både kamphandlinger og lemlæstelser, som bestemt ikke har været rare at se. Ikke så meget selve krigshandlingerne. Men det, der virkelig skader de unge, er at se mennesker begå ting, som de ikke troede var muligt. Overgreb imod civile, for eksempel. Eller de kan selv blive tvunget til at udføre handlinger, som de aldrig nogensinde troede, at de skulle begå. Det giver ar på de menneskelige grundværdier og kan forsage moralsk skade, og det skal vi tage dybt alvorligt«, siger Preben Berthelsen.

Præventive samtaler

I samarbejde med Aarhus Kommune og Østjyllands Politi er psykologen ansat til at tage præventive samtaler med radikaliserede unge og gennemføre terapeutiske samtaleforløb med hjemvendte syrienskrigere – og hjælpe deres forældre både under og efter sønnernes færd i det borgerkrigsramte land.

Ordningen er unik og en del af den offensive strategi, som er blevet en stor succes i Østjylland. Mens der i de senere år er udrejst mindst 27 personer fra området til Syrien, er der efter politiets opfattelse ingen unge muslimer, der er taget af sted siden januar.

En del af forklaringen skal findes hos Preben Berthelsen og den såkaldte tilværelsespsykologi, han anvender over for syriensfarerne. Det er en metode, der sigter efter at gøre den unge bevidst om de positive tilvalg, der stadig er åbne forude. Om job, uddannelse, boligdrømme, sociale oplevelser og andre fællesskaber end det fundamentalistiske.

Og selv om de unge ofte kommer direkte fra død og ødelæggelse, er nøglen i Preben Berthelsens arbejde den grå danske dagligdag: Det er hverdagens trivialiteter, han skal have de afsporede unge tilbage til, det er de daglige rutiner, han beder forældrene lokke deres børn tilbage med, og det er dagligdagen i Danmark, som de unge på sigt skal tilpasses.