Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Janus Engel
Foto: Janus Engel

Derudad. Det halter med busafgange omkring midtjyske Ry, så efterskole vennerne Simon Sejr (tv.), Niclas Ian Lund og Chris Nielsen (th.) tager den ofte på tommelfingeren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge søger stadig væk fra de små byer i provinsen

Byer i provinsen mister indbyggere, og mange unge flytter aldrig tilbage igen. De mangler fristeder, bedre transport og frihed til at skeje ud, viser ny forskning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der sker ikke så meget otte kilometer uden for Ry, hvor 17-årige Simon Sejr og hans venner går på efterskole.

Så de tager tit til Ry eller Silkeborg, hvor de hænger ud i gågaden.

Men det er ikke så let at komme af sted.

»Fra skolen kører der kun en bus to gange i døgnet. Så vi blaffer altid, og det lykkes stort set altid. Nogle gange skal vi vente lidt længere end andre, men for det meste går det hurtigt. Det er tit folk, vi kender fra byen, der samler os op«.

Længes efter byen

De er ikke de eneste unge i provinsen, der oplever væsentlige begrænsninger i livet i uden for de store byer.

Et forskningsprojekt, som Center for Ungdomsforskning (Cefu) under Aalborg Universitet, konkluderer, at unge i mindre byer savner steder, hvor de kan hænge ud uden at være overvåget af voksne.

De unge længes efter det ungdomsliv, som de forestiller sig, at der er i de større byer med flere kulturelle og kommercielle tilbud og frihed til at gøre, som man vil, uden at blive set skævt til.

»For unge i store byer virker det helt selvfølgeligt, at de frirum findes, men det oplever de her unge ikke«, siger lektor Niels Ulrik Sørensen, der har ledet projektet. Blandt forskernes anbefalinger er at forbedre transportforholdene for at sikre de unge på landet bedre muligheder for at besøge de større byer.

En løftet pegefinger

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) er enig:

»Der er ingen tvivl om, at de unge skal rejse væk, når de skal tage uddannelse. Det, der er det nye, er, at de bliver boende i storbyerne. Det er vigtigt, at kommunerne lægger strategier for at modvirke det«, siger ministeren, der opfordrer kommunerne til at udvikle transportmuligheder, der fungerer for de unge.

Det efterlyser også Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd:

»Når den offentlige trafik ikke fungerer, er det et problem at bo på landet. Derfor er rapporten også en løftet pegefinger til trafikselskaberne. Det er vigtigt med fleksibel transport, så man ikke altid er afhængig af forældre, der skal køre«.

I løbet af de seneste 5 år er der flyttet knap 70.000 flere unge på 18-29 år ind til de større byer, end der er flyttet ud af byen.

Og selv om en del af dem vender tilbage til provinsen, når de bliver ældre og stifter familie, er det langtfra nok til at opveje den store fraflytning – kun omkring 17.000 byboere over 29 år valgte at flytte den modsatte vej, viser nye tal fra Danmarks Statistik og Realkreditrådet.

16-årige Daniel Aggerholm fra den nordvestjyske landsby Koldby forestiller sig at bo i en større by, når han bliver voksen. Et sted, hvor der sker lidt mere.

»Vi hænger tit ud bag hallen eller bag skolen, det er for det meste det, vi laver. Ellers spiller vi computer derhjemme. Der sker ikke så meget andet her«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden