Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

loft. Som følge af Venstre og Cepos' model vil en enlig mor på kontanthjælp i gennemsnit få 2.400 kr. mindre om måneden at leve for.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

loft. Som følge af Venstre og Cepos' model vil en enlig mor på kontanthjælp i gennemsnit få 2.400 kr. mindre om måneden at leve for.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgerligt loft over ydelser kan ramme 50.000 børn

Hensynet til gevinsten ved at arbejde vejer tungere end børnefamiliernes ydelser, mener de borgerlige partier.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusindvis af familier med børn står til en forringelse af levestandarden, hvis de borgerlige partiers ønske om et loft over kontanthjælp og andre offentlige ydelser bliver virkelighed.

Og tager man den eneste helt konkrete model, som for øjeblikket er præsenteret, rammer den 51.200 børn, hvis forældre står til at blive sat kraftigt ned i ydelse. Det viser et notat fra Beskæftigelsesministeriet.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, lancerede sidste år ønsket om et ydelsesloft, der skal begrænse, hvor meget man samlet kan modtage i offentlige ydelser som boligsikring, børnecheck, kontanthjælp og andre enkeltydelser. Pengene skal gå til lettelser i bunden af indkomstskalaen.

Cepos ønsker markant forskel

Venstre ønsker ikke at uddybe modellens indhold, men den borgerlige tænketank Cepos er kommet med et bud, hvor summen af ydelser maksimalt kan udgøre 80 pct. af et fuldtidsjob til 115 kr. i timen. Med andre ord: Så er der markant forskel på passiv forsørgelse og arbejde.

Og det er denne model, som ifølge Beskæftigelsesministeriet rammer forældre til i alt 51.200 børn.

Konkret vil en enlig mor på kontanthjælp i gennemsnit få 2.400 kr. mindre om måneden at leve for.

Et samlevende par, hvor begge er på kontanthjælp, får i gennemsnit få 4.500 kr. mindre.

S: Det går ud over de svageste

»Beregningerne viser med al tydelighed, at et kontanthjælpsloft ikke bare vil gå ud over de i forvejen svageste, men også tusindvis af børn. Vi ønsker ikke at forringe levevilkårene for disse familier, der i forvejen ikke har meget at gøre med«, siger Socialdemokraternes vikarierende politiske ordfører, Jens Joel.

Han opfordrer Lars Løkke Rasmussen til at droppe sin »går den, så går den« og præsentere en konkret model for ydelsesloftet.

Det er der ikke udsigt til lige nu, siger vikarierende politisk ordfører Martin Geertsen (V). Han er ikke skræmt over udsigten til, at kontanthjælpsmodtagere får færre penge mellem hænderne.

»Vi vil gerne lancere og gennemføre et moderne kontanthjælpsloft. Og det er, hvad vi har at sige om det lige nu. Men generelt synes jeg ikke, det svækker menneskers muligheder i samfundet, at man giver dem et incitament – via lavere skat og et moderne loft over kontanthjælpen«, siger Martin Geertsen.

K: Ydelser er exceptionelt store

Det Konservative Folkeparti har konkret formuleret målet om, at der som minimum skal være 3.000 kroners forskel på at arbejde og at være på passiv forsørgelse.

DEBATINDLÆG

Det betyder lavere kontanthjælp – og dermed også børnefamilier, der bliver ramt. Men det ser skatteordfører Brian Mikkelsen ikke som negativt, for ydelserne til børnefamilier er i forvejen »exceptionelt store«.

»Hvis man skærer i kontanthjælpen, vil familierne få mindre i kontanthjælp. Men så vil der også være en større motivation til at gå ud og finde et arbejde og tjene nogle penge«, siger han.

Cepos: Vi får ret til sidst

Cepos har regnet sig frem til, at det netop er personer, som bliver kompenseret med ydelser på mere end 80 procent af minimumslønnen, som har en lav erhvervsfrekvens. De folk skal presses i arbejde.

DEBATINDLÆG

»Hensynet til, at det skal kunne betale sig at arbejde, vejer tungere end at sikre høje ydelser – også til børnefamilier«, siger Martin Ågerup.

Selv om ingen partier foreløbig har gjort Cepos-forslaget til deres politik, tror Martin Ågerup, at det vil nyde fremme senere. »I de 10 år, vi har eksisteret, har vi fremsat forslag, der er blevet dømt ude, og vi er blevet kaldt politisk tonedøve. Og inden vi har set os om, bliver det gennemført – nogle gange af en socialdemokratisk ledet regering«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden