Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fremtrædende islamist holdt møde i københavnsk moske

Anjem Choudary mødtes med yderligtgående muslimer hos Islamisk Trossamfund. »Uden vor tilladelse«, siger talsmand.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af Storbritanniens mest fremtrædende og yderligtgående imamer har holdt tale for unge muslimer i Det Islamiske Trossamfunds moske på Dortheavej i København.

Her mødte vedkommende, Anjem Choudary, kendte ansigter i det ekstremt radikale islamistiske miljø herhjemme.

Det er betænkeligt, mener den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp fra Det Svenske Forsvarsakademi.

»Han er en gammel hadprædikant. Det er ulykkeligt, at man tillader, at han får plads til at påvirke de unge i Islamisk Trossamfunds regi«, lyder reaktionen fra Ranstorp.

»Han er en meget dygtig retoriker, der har ledt til stor polarisering i samfundene«, forklarer terrorforskeren.

Ranstorp peger på, at Anjem Choudary er manden bag flere organisationer, der samler unge muslimer og en yderligtgående fortolkning af troen.

Trossamfund: Han fik ikke lov til at tale hos os

Hos Det Islamiske Trossamfund tager talsmand Imran Shah afstand fra Choudarys besøg og holdninger.

»Han er kommet ind som almindeligt bedende om natten til en tidlig morgenbøn. Vi har aldrig givet Choudary tilladelse til noget som helst. Vi har taget vore forholdsregler til at sikre, at han ikke får en platform at udbrede sig fra hos os«, siger Shah.

»Vi har intet med ham at gøre. Vi billiger ikke hans metoder eller hans ideer og tanker, som er langt fra den klassiske forståelse af islam - herunder også, hvad vi står og prædiker for i Det Islamiske Trossamfund«.

Frontfigur

Choudary har i mange år været en central figur i de yderligtgående muslimske miljøer i Storbritannien og står blandt andet bag Sharia4UK, der har aflæggere i lande som Holland og Belgien.

»Han er en person, der rejser rundt og forsøger at mobilisere og skabe aktivisme og polarisering. Det er hans hovedbudskab. Han er kompromisløs. Han vil have, at Storbritannien skal blive en islamisk stat«, konstaterer den svenske terrorforsker.

»Det, han er for, leder ikke til det værdigrundlag, der fører til det demokratiske samfund. Han er en slags gudfader for islamiske aktivister, der har som mål at segregere samfundet«, tilføjer Magnus Ranstorp.

Han understreger, at Anjem Choudary har været meget påpasselig med at holde sig på den rigtige side af loven, når det gælder sine udtalelser i offentligheden.

I Storbritannien beskyldes han for at være med til at sende muslimer ud for at deltage i islamistiske militsers krige i Syrien og Irak.

LÆS MERE

»Men man har ikke kunnet bestyrke mistanken, for så var han blevet anholdt«, siger Ranstorp. Han anser dog Anjem Chaudary for at være tæt koblet til den organiserede rekruttering af britiske og europæiske muslimer til de yderligtgående muslimske militser.

Anjem Choudarys møde i Det Islamiske Trossamfund var tilsyneladende arrangeret efter aftale med en af det radikale salafistmiljøs mere fremtrædende skikkelser i Københavns muslimske miljø.

Central figur i islamistmiljøet i London

Choudary er født i Storbritannien og har pakistanske rødder. Han er uddannet advokat.

Han var blandt andet med til at grundlægge organisationen al-Muhajiroun sammen med den berygtede Omar Bakri Muhammed, en islamist, der i dag sidder fængslet på livstid for terrorisme i Libanon.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Al-Muhajiroun er i dag forbudt efter den britiske antiterrorlovgivning. Det anslås, at 20 procent af de terrordømte i Storbritannien har haft forbindelse med Choudarys organisation.

LÆS MERE

Imran Shah fra Det Islamiske Trossamfund undrer sig over, at Anjem Choudary trods sin fremtrædende position i de yderligtgående islamistiske grupper i Storbritannien og andre europæiske lande frit kan rejse rundt og hverve unge.

»Det spørgsmål, der trænger sig på er: Hvorfor giver regeringen en person som ham tilladelse til fri bevægelighed inden for Danmarks grænser?«, siger han.

Han tilføjer, at Choudarys besøg kan overskygge den indsats, almindelige muslimer i Danmark gør.

»Det er vigtigt i denne debat ikke at overse, at 99 procent af muslimerne bidrager hæderligt og redeligt til vores fælles samfund«, siger Imran Shah.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden