Udflytterbørnehaverne er truet af en besparelse fra Københavns Kommune. Kilde: Politiken.tv/Mads Trolle

Danmark

I udflytterbørnehaven Høbjerg er der hverken rutsjebaner, klatrestativer eller sandkasser

Kommunale besparelser bringer hver fjerde udflytterbørnehave i København i fare.

Danmark

Omgivet af skov og marker så langt øjet rækker har to små drenge med halvlangt hår og dyre sneakers en fest med et gammelt bræt og en sten i græsset.

Når de med fælles hjælp får bugseret det op på stenen, kan brættet næsten gøre det ud for en vippe. På usikre fødder finder de ligevægt og svæver med begge lige hen over jorden, som de står i hver sin ende af brættet.

»Kom, Theo. Så kan vi vippe«, siger drengen med det længste hår til den anden

I udflytterbørnehaven Høbjerg i Vedbæk er det hverken rutsjebaner, klatrestativer eller sandkasser, der fylder børnenes legeplads.

Her udgør et lille stykke mark og en kæmpe skov de 35 børns udearealer. For en række af udflyttebørnehaver - der som Høbjerg har hjemmekommune i København - kan det være slut, hvis et kommunalt effektiviseringsforslag på området bliver til virkelighed.

Et enigt byråd i København - på nær de radikale - har netop sagt god for at finde besparelser på 22 af kommunens i alt 86 udflytterbørnehavers transportudgifter. I alt kan der spares en million kroner, hvis kommunen trækker transporttilskuddet til institutionerne.

Det mener institutionsleder Allan Cederborg er »helt tåbeligt«.

»Mange af de institutioner inde i byen har små legepladser og nogle steder skal man endda dele legepladsen. Her har vi en kæmpe stor legeplads, som lægger op til at børnene kan bygge huler, lave deres egne rum og lege, som de bare ikke har mulighed for på en legeplads inde i byen«, siger han.

600.000 og en halv time i bus

Hver dag kører Høbjergs 35 børn og dagens fire pædagoger og medhjælpere fra hjemmeinstitutionen på indre Østerbro til udflytterlokalerne i Vedbæk.

Selve busturen tager omkring 30 minutter og 600.000 kroner fra institutionens budget. Lokalerne i Vedbæk koster 2.700 kroner.

Allan Cederborg mener ikke, at kommunens spareforslag er regnet igennem. Han mener, det bliver endnu dyrere, hvis man skulle finde plads til de 35-Høbjergbørn i byen.

At øge forældrebetalingen er heller ikke en mulighed, mener lederen:

»Så er der jo ikke lige pasningsmuligheder for alle. For det ville der jo være nogle forældre, der ikke havde råd til. Så ville det lige pludselig kun være privilegerede forældre, der havde råd til at give deres børn sådan en udflytterplads«.

Man må ikke spise de røde bær

Blandt store buske leger to piger. Den ene iført en stor, hvid prinsessekjole, den anden mere praktisk iklædt gummisko og cowboybukser.

»Man må spise alle bærrene. På nær de hvide«, siger den mest praktisk klædte pige vigtigt, mens den hvide prinsessekjole bevæger sig ind i en stor brombærbusk.

Allan Cederborg mener, at omgivelserne giver børnene »en særlig mulighed for at udfolde sig«.

»Der er mulighed for en helt anden slags fysisk aktivitet, end der er på en legeplads. Skoven bruger vi som et slags undervisningslokale. Vi går ud hele året og følger naturens gang. Så kan børnene se, hvordan tingene og naturen udvikler sig dag for dag. Det kan de ikke på indre Østerbro«, siger han og fortsætter:

»De kan se, hvordan snegleæg udvikler sig til en snegl. Det er en slags naturskole, og det kan vi aldrig give børnene inde i byen – lige meget hvor stor legepladsen er«.

Fra det lille hus, der udgør udflytterinstitutionens indelokaler, bliver der kaldt til madpakketid på tre små stuer. I huset står dørene konstant åbne, og der er ikke noget, der hedder inde- og udetid.

På mindre end 10 kvadratmeter indtager gruppen af de mellemste Høbjerg-børn deres medbragte mad, inden der er sæbebobleleg på marken.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce