Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Danskeren Slimane Hadj Abderrahmane tilbragte 747 dage i den amerikanske hærs base Guantánamo på Cuba. Venner og familie mener, at han er død i den borgerkrigen i Syrien. Men landretten  er ikke enig.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Danskeren Slimane Hadj Abderrahmane tilbragte 747 dage i den amerikanske hærs base Guantánamo på Cuba. Venner og familie mener, at han er død i den borgerkrigen i Syrien. Men landretten er ikke enig.

Danmark

Landsret nægter at erklære Syrienkriger for død

Enke til Syrienkriger kan ikke få sin mand erklæret død af det offentlige, selvom han bliver hyldet som martyr

Danmark

Det offentlige Danmark nægter at erklære den tidligere Guantanamo-fange og Syrienkriger, Slimane Hadj Abderrahmane, for død. Det sker selvom familie og venner siden februar 2013 betragter et dødsfald i Syrien nær Homs som en kendsgerning.

Den angiveligt efterladte enke tabte mandag en såkaldt dødsformodningssag i Østre Landsret, som ikke mener, at der »foreligger en særdeles høj grad af sandsynlighed for, Slimane Hadj Abderrahmane er død«, selvom facebooksider hylder ham som martyr.

»Landsretten finder det ikke godtgjort, at Slimane Hadj Abderrahmane har været i livsfare i lovens forstand på det tidspunkt, hvor han sidst vides at have været i live«, skriver landsretten.

»Den omstændighed, at Slimane Hadj Abderrahmane antageligt befandt sig i Syrien, og havde oplyst, at han agtede at deltage i kamphandlingerne, findes ikke tilstrækkeligt i denne henseende«, står der i kendelsen, som stadfæster afgørelsen i byretten.

Når en person er forsvundet kan der ifølge loven normalt udstedes en dødsformodningsdom efter fem år. Men har personen været i livsfare kan det ske allerede efter seks måneder.

PET: Mindst 15 danskere er døde i Syrien

Det kan være svært at få oplysninger om danskernes skæbne i det krigsplagede Syrien, og den manglende dødserklæring kan have økonomiske konsekvenser i form af dødsbo og de efterladtes ret til offentlige ydelser.

PET vurderer, at mindst 100 personer er rejst til Syrien for at deltage i konflikten, og mindst 15 personer fra Danmark er blevet dræbt i kampene.

Fristen for dødsformodningsdomme har tidligere været 10 år, men efter tsunamien i Sydøstasien i december 2004, hvor det var svært at identificere de omkomne, ændrede regeringen loven.

SE TV

Politikens Hans Davidsen-Nielsen skrev i 2004 bogen 'Danskeren på Guantanamo - den personlige beretning' om Slimane Hadj Abderrahmane.

Han fortæller, at det ikke kommer bag på ham, at Slimane tog til Syrien for at slutte sig til oprøret.

Kilde: Politiken.tv

Minister afviser at ændre reglerne

Justitsminister Karen Hækkerup (S) har dog ingen intentioner om at gøre det samme i forbindelse med Syrienkrigerne.

»Jeg har stor medfølelse for de forældre, som er i en svær situation, og jeg vil gerne understrege, at man skal holde sig fra at drage i krig i Syrien«.

»Men jeg har ingen planer om at ændre reglerne. Adgangen til dødsformodningsdomme er og skal være snæver«, skrev ministeren i en mail forleden til Politiken.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce