Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

EFTERLYSNING. Politidirektøren mener, at politiet handlede korrekt.
Foto: Per Folkver

EFTERLYSNING. Politidirektøren mener, at politiet handlede korrekt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politidirektør efter menneskejagt: Vi har ikke noget at undskylde

Københavnernes sikkerhed er det vigtigste, siger Københavns politidirektør.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er københavnernes sikkerhed, der er det væsentligste. Derfor mener Københavns politidirektør, at det var korrekt af politiet at sætte en stor aktion i gang i dag for at finde en mand, som ifølge vidner opførte sig mistænkeligt.

Manden sad i morges i et S-tog, og da hans kuffert væltede, virkede han så nervøs, at et eller flere vidner følte grund til at underrette politiet. En stor menneskejagt gik herefter i gang, indtil alarmen kunne afblæses i eftermiddag.

»I det her tilfælde har man vurderet, at de oplysninger, man modtog, var så troværdige og bekymrende, at der var grundlag for at reagere. Det er selvfølgelig altid en afvejning, fordi vi modtager mange oplysninger hver eneste dag. Og vi frasorterer også rigtig mange oplysninger hver dag. I det her tilfælde vurderer de erfarne politifolk, som har vagt, i situationen, at der skal reageres«, siger politidirektør Thorkild Fogde.

»Jeg ser sådan på det, at for os er det københavnernes sikkerhed, der er i højsædet. Når vi modtager oplysninger, der giver anledning til at tro, at der kan være en trussel mod sikkerheden i København, så reagerer vi på det med de midler, vi har. Så kan vi glæde os over, at det endte godt, og at der ikke viste sig at være noget problem«, siger Thorkild Fogde.

Studerende på vej til eksamen

I kampen for at finde frem til manden offentliggjorde politiet signalement og flere billeder fra overvågningskameraer. Billederne blev efterfølgende publiceret på mange mediers hjemmesider.

»Jeg er godt klar over, at det giver meget opmærksomhed. Det er den pris, der er ved det. Men ikke desto mindre er det vores fornemste opgave at beskytte københavnernes sikkerhed, og det gør vi, og det har vi gjort i dag. Og så glæder jeg mig over, at det hele gik godt, og at der ikke var nogen trussel«, siger Thorkild Fogde.

Den efterlyste mand viste sig at være en studerende på vej til eksamen. I hånden havde han haft en bog om globalisering og terror. I tasken havde han haft en printer, som han skulle bruge til en skriftlig eksamen. Årsagen til hans åbenlyse nervøsitet var, at han var bange for, at printeren ikke ville virke, efter at tasken var væltet.

Har I det med i jeres overvejelser, at personen får en voldsom eksponering?

»Det kan du tro, vi har. Det indgår med meget stor vægt. Jeg har lige forsøgt at kontakte den unge mand for at redegøre for, hvorfor vi reagerer, som vi gør. Og jeg skal nok komme i kontakt med ham på et tidspunkt, for selvfølgelig er vi meget opmærksomme på, at han bliver eksponeret på en uheldig måde, og derfor gør vi meget ud af efterfølgende via medierne at meddele, at der ikke var noget om snakken.

»Han er også selv ude at fortælle på en god og fin måde, hvorfor han reagerer som han gør. Så det gør han selv rigtig godt, men jeg vil også tage kontakt til ham og redegøre for, hvorfor vi fandt det nødvendigt«.

Når du får fat i ham, vil du så give ham en undskyldning?

»Nej, jeg mener ikke, at vi har noget at undskylde. Men jeg vil forklare ham, hvorfor vi reagerer, som vi gør, så han har forståelse for det. Men jeg mener ikke, at politiet skal undskylde for, at vi tager befolkningens sikkerhed alvorligt. Det er vores job, og selvom der ikke var en terrortrussel i det konkrete tilfælde, så kommer vi ikke uden om, at der helt generelt er et skærpet trusselsniveau mod Danmark i disse år«, siger Thorkild Fogde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det betyder, at politiet er nødt til at være på stikkerne, og vi bliver nødt til at være årvågne. Vi er taknemmelige for de borgere, der også er årvågne, og som rapporterer ind til os, hvis de oplever noget, som er mistænkeligt eller forkert. Ja, i dag skete der heldigvis ikke noget, men det er vores job at være der. Også den dag, hvor det er alvor«.

Gemte sig på toilet

Da den unge mand var færdig med eksamen og opdagede, at han var efterlyst af politiet, søgte han tilflugt på et handikaptoilet for at sørge for sin egen sikkerhed. Det var en klog reaktion, siger Thorkild Fogde.

Foto: FOLKVER PER

»Jeg forstår godt hans reaktion. At han vurderer, at 'der er en masse politi, der leder efter mig. Nu skal jeg sørge for, at der ikke sker et uheld'. Det viser, at han er en klog og eftertænksom mand. Det viser også, at det er voldsomt for ham. Det er vi rigtig, rigtig opmærksomme på. Han reagerer klogt og eftertænksomt, så der ikke sker nogen misforståelser eller ulykker«, siger politidirektøren.

Hvis det samme sker i morgen, vil I så sætte det samme i værk?

»Det er en konkret vurdering af hvert enkelte tilfælde. Der er ikke to tilfælde, der er ens. Vi vurderer fra sag til sag, og jeg tror også, at spørgsmålet om opmærksomheden afhænger af tilfældigheder«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi prøver hele tiden at undgå at piske en stemning op, og vi er meget opmærksomme på ikke at skabe utryghed. Omvendt prøver vi at få den hjælp fra befolkningen, der gør, at vi hurtigt kan finde ud af, om der er noget om det her«

Københavns Politi fjerner nu de billeder af manden, som det havde udsendt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden