Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Boykot. Udsigten til en skærpelse af EU-linjen over for Israel er ringe på kort sigt, erkender Zenia Stampe.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Boykot. Udsigten til en skærpelse af EU-linjen over for Israel er ringe på kort sigt, erkender Zenia Stampe.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikal ordfører vil have boykot af Israel

Israel skal presses til at vælge freden, mener Zenia Stampe, der også vil have EU’s »muskler«i brug over for landet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske forbrugere bør undlade at købe israelske varer.

Sådan lyder opfordringen fra den radikale udenrigsordfører, Zenia Stampe, i et debatindlæg i Politiken lørdag, hvor hun reagerer på den nylige israelske ekspropriering af et større landområde på den besatte palæstinensiske Vestbred.

»Intet tvinger os til at købe varer mærket med ’Made in Israel’, så længe den israelske regering så tydeligt fravælger freden«, skriver ordføreren i indlægget, som også kalder på, at EU tager de »de handelspolitiske muskler« i brug over for Israel i form af en revision af den europæiske samarbejdsaftale med landet.

Udsigten til en sådan skærpelse af EU-linjen over for Israel er dog ringe på kort sigt, erkender Zenia Stampe. Hun peger derfor på forbrugervalget som en umiddelbar måde at reagere på. Og det er en direkte opfordring:

»Ja, hvis man gerne vil presse Israel. Men det er en personlig opfordring, der står for min helt egen regning, og jeg vil ikke fordømme dem, som ikke følger den«.

Kan man som radikal udenrigsordfører komme med personlige opfordringer uden dermed også at tegne partiets holdning?

»Ja, det synes jeg. Særlig i situationer, hvor de politiske handlemuligheder er ved at være udtømt og mange alligevel efterlyser handling. Der synes jeg det er oplagt, også som udenrigsordfører at gøre opmærksom på, at der rent faktisk er noget, man kan gøre som borger og forbruger«, siger Zenia Stampe.

Hun mener, at hun som menigt folketingsmedlem har videre rammer for at skærpe retorikken, end hendes partifælle Martin Lidegaard (R) har i Udenrigsministeriet.

Men en fremtrædende politiker kan ikke »bare sige, hvad hun mener, og så bagefter sige, at det er personligt«, mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen. Han kalder det »forargeligt« at opfordre til boykot og handelsmæssige indgreb over for Israel, da landet er »det eneste demokrati« i Mellemøsten:

»Vi handler med stor fornøjelse med Saudi-Arabien, der hugger armene af homoseksuelle. Vi handler med alle mulige udemokratiske lande, men lige så snart det er Israel, skal vi ikke handle med dem mere«, siger han.

»Ville formulere sig anderledes«

Debatten om den danske positionering over for Israel har bølget på tværs af dansk politik, længe inden Palæstina-konflikten hen over sommeren eksploderede i israelske bombardementer af Gaza. I foråret sammenlignede Venstres folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt Israels behandling af palæstinenserne med apartheid, hvilket fik V-ledelsen til at tage skarpt afstand fra hans udtalelser.

LÆS INDLÆG

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er noget mildere over for sin partifælle.

»Jeg er enig med Zenia i, at det er en god idé at være en politisk bevidst forbruger«, skriver han i et svar til Politiken og henviser til regeringens mærkningsordning af varer fra bosættelserne fra 2012.

Lidegaard forholder sig dog ikke til, at Zenia Stampes opfordring går på at droppe varer fra Israel generelt.

Skærpede offentlige krav om boykot og ændring af handelsaftaler bliver der imidlertid ikke noget af: »Jeg er enig med Zenia i, at man vil formulere sig anderledes, når man repræsenterer et land. Der er ingen tvivl om Danmarks eller EU’s holdning til de israelske bosættelser. De er i strid med folkeretten, og de er en hindring for en varig løsning af konflikten mellem Israel og Palæstina – og dermed for fred«, siger Martin Lidegaard.

Politiken ville gerne have haft Socialdemokraternes kommentar til den radikale ordførers opfordring, men partiet henviser til regeringspartneren.

Mere udelt glæde over Stampes opråb finder man hos Johanne Schmidt-Nielsen (EL), der erklærer sig »enig« i opfordringen:

»Det har været skuffende med udenrigsministre fra både SF og de radikale, der har fortsat den meget bløde linje over for Israels besættelse af de palæstinensiske områder«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden