Styrelse: Reglerne beskytter mod fejl

Transkønnede bør være glade for nye regler, mener kontorchef.

Danmark

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Anne Mette Dons, hvorfor vil I stramme loven, så transkønnede skal i observation i seks måneder, før de kan få hormonbehandling?

»Det er ikke en stramning, det er tværtimod en lempelse. Før har det været sådan, at observationen har været op til to år inde på Rigshospitalet, før der blev indledt en aktiv behandling. Den første observationsperiode skal forløbe over et halvt år, men det er en konkret beslutning fra lægen, hvornår der skal gives hormonbehandling«.

Men transkønnede kan i dag få hormonbehandling udskrevet hos privatpraktiserende gynækologer uden omfattende udredningsforløb?

»Vi har haft fat i flere gynækologer, der udskriver hormoner, og flere af dem har fået advarsler fra os. Grunden til, at vi præciserer vejledningen, er, at vi ved, at det foregår flere steder. Og når Sundhedsstyrelsen bliver opmærksom på, at der sker ting, der ikke er i overensstemmelse med autorisationsloven, så går vi ud og præciserer, hvad man skal gøre for at udvise omhu og samvittighedsfuldhed«.

Hvad er omhu og samvittighedsfuldhed i jeres øjne?

»At transseksuelle skal være ordentligt udredt, inden de kommer i behandling. Der skal en grundig psykologisk undersøgelse til«.

Hvorfor ikke lade transkønnede få hormoner, hvis de ønsker det efter få samtaler med en psykiater?

»Det er et spørgsmål om patientsikkerhed. Man kan ikke bare udskrive hormoner på patientens eget ønske. Man bliver nødt til at være sikker på, at der ikke er kontraindikationer, og der skal der både en grundig psykiatrisk udredning og en medicinsk gennemgang til. Hormonbehandling er altså ikke noget, som er til at spøge med. Det giver irreversible forandringer, og derfor er det meget vigtigt, at det foregår ordentligt og efter de retningslinjer, vi har sat op«.

Maia er født som hankøn, men lever nu som kvinde. Hun har aldrig følt sig som de andre og kunne ikke være med på de andres drenges samtaler. Kilde: politiken.tv/ Janus Engell & Henrik Haupt

Forstår I de transkønnedes bekymring for at skulle vente længere på hormonbehandling i fremtiden?

»Vi ser den nye vejledning som et fantastisk tilbud til de transseksuelle, der giver mulighed for at få en ordentlig lægefaglig behandling. I virkeligheden burde de være glade for, hvordan det skal foregå, således at de ikke bliver fejlbehandlede«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce