DMI ændrede sit varslingssystem efter skybruddet i 2010. 'Vi fortæller lidt mere, end vi gjorde før', siger knud-Jacob Simonsen, chef for Land og Farvand ved DMI.
Foto: Miriam Dalsgaard

DMI ændrede sit varslingssystem efter skybruddet i 2010. 'Vi fortæller lidt mere, end vi gjorde før', siger knud-Jacob Simonsen, chef for Land og Farvand ved DMI.

Danmark

Skybrud har fået DMI til at ændre strategi

Meteorologerne sender nu flere varsler ud, end de gjorde tidligere.

Danmark

Skybrudssæsonen er skudt i gang og med den følger diverse varsler fra de danske meteorologer.

Mange af dem holder stik, men nogle af dem bliver ikke til så meget, som forudsagt.

Og endnu andre bliver voldsommere, end meteorologerne havde spået. For eksempel det store skybrud i august måned 2010, som blev et vendepunkt for Danmarks Meteorologiske Institut.

»Efter denne episode evaluerede vi vores varslingssystem og indførte risikomeldinger, når vi var usikre. På den måde fortæller vi lidt mere i dag, når vi er usikre, end vi gjorde førhen«, siger Knud-Jacob Simonsen, som er chef for Land og Farvand ved DMI.

Flere 'halve' varsler Men han understreger, at det stadig er de samme kriterier, der gælder, før man for eksempel varsler et skybrud.

»Forskellen er, at vi nu har risikomeldinger, der fungerer som 'halve' varsler, og dem sender vi flere ud af end tidligere«, siger han.

Selv om nogle af DMI's interne statistikker over varslede skybrud viser, at der er flere, man efterfølgende ikke kan verificere, mener Knud-Jacob Simonsen dog ikke, at der i dag bliver sendt for mange varsler afsted til danskerne.

»Vi prøver at komme ned på en til en - det ville være det lykkeligste. Men det er svære fænomener at forudse. Vi vil hellere sende et varsel for meget ud end et for lidt«, siger han.

»Det er jo nogle træls situationer med kæmpemæssige konsekvenser for mange mennesker, så hvis bare nogle få er forberedt, er det dejligt«, siger Knud-Jacob Simonsen.

Rekorddøgn på dmi.dk
Og det kunne noget tyde på, at der er.

I hvert fald havde dmi.dk et rekorddøgn 29. juni, hvor man om torsdagen varslede skybrud og kraftig regn over hele landet. I morgentimerne om fredagen lå antallet af besøg på hjemmesiden på omkring 120.000 i timen - siden faldt det lidt - men efter frokost, da uvejret nåede frem til København, steg antallet igen.

»Ved middagstid fredag havde dmi.dk seviceret lige så mange besøgende, som to-tre af de største danske websites tilsammen«, skriver vejrtjenesten på sin hjemmeside.

DOKUMENTATIONDMI's rekorddøgn

Gjorde kommunikationen klarere

En af erkendelserne, DMI gjorde sig efter skybruddet for to år siden, var nemlig, at mange mennesker ikke fangede de varsler, der blev sendt ud. Derfor ændrede man strategi, så kommunikationen blev klarere.

»Førhen oplevede vi ind imellem, at folk ikke opfattede vores varslinger tydeligt nok, så vi valgte at trække varslerne ud af de samlede prognoser og gøre dem tydeligere«, siger Knud-Jacob Simonsen.

DMI har et hold på godt 25 mand, der hele tiden arbejder med at forbedre prognoserne.

»Og når noget ikke ser så godt ud, spørger vi, hvad der er gået galt, og hvad vi kan gøre for at gøre det bedre«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden