Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Pillen. Psykiater Henrik Day Poulsen bijobber for medicinalvirksomheden Eli Lilly, der markedsfører Zyprexa i Danmark. Samtidig fortæller han, at det er sikkert at give svært syge psykiatriske patienter en dosis Zyprexa, der er tre gange højere end den normale. (arkivfoto)
Foto: JACOB EHRBAHN

Pillen. Psykiater Henrik Day Poulsen bijobber for medicinalvirksomheden Eli Lilly, der markedsfører Zyprexa i Danmark. Samtidig fortæller han, at det er sikkert at give svært syge psykiatriske patienter en dosis Zyprexa, der er tre gange højere end den normale. (arkivfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgere med bannere og megafoner vil demonstrere mod »kvaksalver« Henrik Day Poulsen

Borgergruppe arrangererer demonstration foran omstridt psykiaters klinik.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Torsdag 2. oktober vil en gruppe borgere demonstrere foran den kendte psykiater Henrik Day Poulsens klinik i det indre København. De mener, at han er en lakaj for medicinalindustrien, og at han giver psykisk syge borgere alt for høje doser antipsykotisk medicin.

Det er borgeren Charlotte Bjørn Poulsen, som har taget initiativ til demonstrationen. Idéen er opstået, efter at Politiken har beskrevet, at Henrik Day Poulsen finder det fuldt forsvarligt og nødvendigt at give patienter med alvorlige sindssygdomme medicin i doser, der er op til tre gange højere end de officielle anbefalinger.

Det gælder for eksempel det mest anvendte præparat mod skizofreni, Zyprexa, hvor psykiateren - der er ledende overlæge på en lukket afdeling i Psykiatrisk Center København - siger, at data viser, at der ikke er nogen risiko ved at give dårlige patienter 60 milligram i døgnet. Den officielle anbefaling er som udgangspunkt en dosis, der højest er 20 milligram.

LÆS ARTIKEL

Charlotte Bjørn Poulsen driver en Facebook-side med omkring 3.500 medlemmer, der bekender sig til det meget medicinkritiske synspunkt, at opmærksomhedsforstyrrelsen adhd ikke er en reel sygdom, men er opfundet af medicinalindustrien for at tjene penge.

Brugen af medicin mod adhd er eksploderet inden for de seneste ti år, og der har i flere sammenhænge været rejst kritik af udviklingen.

Det er medlemmer af denne gruppe, der har modtaget en invitation til demonstrationen 'Aktion kvaksalver' mod Henrik Day Poulsen. Charlotte Bjørn Poulsen opfordrer deltagere til at tage bannere og megafoner med, så psykiateren kan se og høre deres budskaber.

»Henrik Day Poulsen er en kvaksalver. Han har 13 forskellige stillinger i 10 forskellige medicinalfirmaer, og han udnytter situationen til at give medicin i tredobbelte doser. Han har solgt sin sjæl til industrien og vil også tvinge patienter til at tage medicin, inden deres klage er behandlet færdig«, siger Charlotte Bjørn Poulsen.

Psykiater: Jeg får ikke en krone ekstra

Hun mener, at Henrik Day Poulsens motiv for at udskrive høje doser medicin er penge og magt. Hun påstår, at han får flere penge fra industrien, jo mere medicin han udskriver til psykiatriske patienter. Men direkte adspurgt erkender hun, at hun ikke kan dokumentere den påstand, men at det er hendes holdning.

Henrik Day Poulsen afviser, at han er en kvaksalver, og han afviser, at han får så meget som en krone ekstra fra medicinalfirmaer, når han udskriver højere doser end dem, som er anført i det officielle opslagsværk, promedicin.

Han vil tage sig sine forholdsregler 2. oktober, når demonstrationen løber af stablen.

»Jeg kan ikke have patienter i klinikken, når der er demonstration på gaden. Det kan jeg ikke udsætte dem for. De opsøger mig, fordi de har det dårligt og ønsker hjælp. Dem vil jeg gerne skåne. De er formentlig heller ikke interesserede i at blive filmet foran min klinik, såfremt pressen kommer. Det er en privat sag at besøge en psykiater, og det ville være uetisk af mig at have klienter den dag«, siger Henrik Day Poulsen.

LÆS ARTIKEL

Det kommer bag på ham, at hans udtalelser sætter så mange følelser i gang, men han siger samtidig, at »det er et frit land, og folk skal have lov til at ytre deres holdninger«.

Henrik Day Poulsen bijobber blandt andet for Eli Lilly, der markedsfører Zyprexa i Danmark. Altså modtager han som konsulent, foredragsholder og underviser honorarer fra netop det firma, der sælger den medicin, som han i visse tilfælde giver patienter i en dosis, der er tre gange højere end den normale.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Patentet på Zyprexa er udløbet

Men det får han ingen økonomisk gevinst ud af, understreger han, og forklarer, at Zyprexa som pille gik af patent for flere år siden, »så der er ingen økonomisk interesse i at udskrive Zyprexa tabletter«.

Det meste Zyprexa, der bruges i psykiatrien, kommer ifølge Henrik Day Poulsen fra kopifirmaer, og prisen er lav. 50 kroner for 56 piller.

Zyprexa kan også gives som indsprøjtning i kroppen - såkaldt depotmedicin, som skal virke i længere tid. Men det bruges aldrig i akutte situationer på lukkede afdelinger, men kun i længerevarende behandling af patienter, der har det bedre og ikke er indlagt på lukkede afdelinger, siger Henrik Day Poulsen.

Et blodigt overfald på en lukket psykiatrisk afdeling skaber debat om medicin og rettigheder. Vi må ikke behandle de mest syge, siger Henrik Day Poulsen. Kilde: politiken.tv / Anders Legarth Schmidt & Peter Vintergaard

Charlotte Bjørn Poulsen oprettede begivenheden 'Aktion kvaksalver' på Facebook i går eftermiddags. I skrivende stund har 23 personer tilkendegivet, at de deltager i demonstrationen mod psykiateren.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden