Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 ANNE-MARIE STEEN PETERSEN/Politiken-Tegning
Foto: ANNE-MARIE STEEN PETERSEN/Politiken-Tegning

Kritik. Politikerne undrer sig meget over politiet i CSC-sag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere målløse over politiets håndtering af hackersag

CSC indsamlede selv beviser i stor hackersag. Retsordfører kræver forklaring fra justitsministeren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folketingspolitikere fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti og flere derimellem undrer sig såre over, at hverken politiet eller forsvarets egne it-specialister har haft fysisk adgang til de CSC-systemer, som gennem fem måneder er blevet angrebet i danmarkshistoriens største hackersag.

En håndfuld retsordførere kritiserer således myndighederne for at basere de tekniske undersøgelser og den strafferetlige efterforskning på oplysninger, som CSC selv har leveret og på en skadesrapport, som CSC har betalt et svensk sikkerhedsfirma for at lave.

»Enhver kan høre, det er absurd. Jeg kan forstå, at politiet ikke mener, det er nødvendigt at undersøge CSC, fordi de selv er et offer. Men det er ikke altid sådan, at et offer kan finde ud af, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er vigtigt i en sag«, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, og tilføjer:

»Og så er det jo stadig et åbent spørgsmål, om CSC selv har gjort noget, der er strafbart. Derfor kunne de sagtens have interesse i at skjule noget«.

V: Fuldstændig barokt

Også i Venstre er partiets retsordfører målløs:

»Det er fuldstændig barokt. Det svarer jo til, at man i forbindelse med et indbrud i en bank udelukkende beder banken om selv at undersøge gerningsststedet og tjekke, hvor mange penge, der er stjålet«, siger retsordfører Karsten Lauritzen (V).

Det er Politiken, der i dag kan afsløre, at myndighederne har forsøgt at holde det hemmeligt, at hverken Københavns Politi, Rigspolitiet, PET eller Center for Cybersikkerhed på noget tidspunkt haft fysisk adgang til it-systemerne.

Og Karsten Lauritzen mener, at fremgangsmåden i forbindelse med efterforskningen bryder med helt grundlænggende principper i efterforskningen af kriminalitet.

»Forudsat at det er korrekt, så illustrerer det, at vi faktisk ikke ved, hvor omfangsrigt, det hackerangreb har været. CSC har en meget væsentlig interesse i, at hackerangrebet har været så begrænset som overhovedet muligt. For hvis det viser sig, at hackerne har brugt de oplysninger, de har haft adgang til, er der potentielt foregået et meget større sikkerhedsbrud, end vi hidtil har vidst«, siger han.

DF trækker justitsminister og Rigsadvokat ind i sagen

Også Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, ryster på hovedet over myndighederne.

»Det er ikke betryggende, at politiet som efterforksknigsenhed og den anklagemyndighed, der skal rejse sigtelse, ikke selv har haft fingrene nede i efterforskningen, men i stedet har overladt det til andre. Det må man undre sig kraftigt over«, siger han.

Peter Skaarup vil tage sagen op med justitsminister Karen Hækkerup (S), når hun og partierne i næste uge holder møde om sagen.

»Justitsministeren må forholde sig til, om hun mener, det er holdbart, at politiet ikke selv har haft ansvaret for indsamlingen af beviser. Jeg mener faktisk, det er noget, Rigsadvokaten må kigge nærmere på«.

SF: Det ville aldrig være sket i en drabssag

Hverken politiet eller anklagemyndigheden mener selv, at der er noget odiøst i, at det er den angrebne part, der udleverer beviser. Men også regeringens støtteparti, SF, kritiserer, at CSC selv har stået for en del af efterforskningen.

»Det lyder ikke særlig uvildigt og dermed ikke særlig godt. Det er meget mystisk, at politiet ikke har haft adgang til gerningsstedet og mulighed for at lave deres egen undersøgelse, når de efterforsker en sag, der er så alvorlig. CSC har jo en interesse i ikke at udbasunere, at de ikke har håndteret den her opgave godt nok rent sikkerhedsmæssigt«, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man kunne heller aldrig forestille sig en opklaring af et mord, uden at politiet selv havde været på gerningsstedet og indsamle beviser«, siger hun.

Ekspert: Meget risikabelt

Hackerangrebet på CSC skete på et såkaldt mainframemiljø, hvor en række offentlige instanser har deres data liggende.

En af landets førende it-sikkerhedseksperter, Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS, siger til Politiken, at han er meget overrasket over oplysningerne, da det er »helt almindelig praksis« i hackersager, at undersøgerne får adgang til it-systemerne for selv at sikre bevismaterialet.

SE TIDSLINJE

Peter Kruse vurderer, at den manglende efterforskning i CSC’s systemer rejser tvivl om bevismaterialet i den aktuelle straffesag og i et eventuelt juridisk efterspil mellem myndighederne og CSC om brud på loven eller indgåede kontrakter.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden