Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politijagt. Alisiv Ceran var på vej i S-toget mod Københavns Universitet, da en medpassager slog alarm til politiet. Siden kontaktede den unge studerende, der gerne vil være skolelærer, selv politiet.
Foto: Privatfoto

Politijagt. Alisiv Ceran var på vej i S-toget mod Københavns Universitet, da en medpassager slog alarm til politiet. Siden kontaktede den unge studerende, der gerne vil være skolelærer, selv politiet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uskyldig studerende kræver erstatning efter menneskejagt

Ung studerende blev offer for politieftersøgning, da han tabte sin printer i S-toget.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

28. august bliver en dag, den 21-årige universitetsstuderende Alisiv Ceran sent vil glemme.

På vej i S-toget mod en eksamen på Københavns Universitet, der skulle vare hele formiddagen, blev han pludselig nervøs, da hans kuffert med en printer væltede. Printeren skulle han medbringe til den skriftlige eksamen i engelsk.

Med sig i S-toget havde Alisiv Ceran også en bog om globalisering og terrorisme, fordi dagens eksamen havde emnet 'krig mod terror'.

Massiv krænkelse

Men da den unge, muslimske studerende udviste nervøsitet, blev en medpassager betænkelig og ringede til politiet, som slog alarm. Det resulterede i en omfattende eftersøgning på Alisiv Ceran og i at et billede af ham blev offentliggjort i de fleste store medier herhjemme.

I de følgende timer blev trafikken i København afspærret, mens svært bevæbnet politi også gennemsøgte universitetet. Her havde Alisiv Ceran gemt sig på et handikaptoilet, efter han selv havde kontaktet politiet.

Nu kræver den unge studerende erstatning, fordi han blev mistænkt for at være terrorist.

»Efter anbefaling fra advokat Erbil Kaya er der nu søgt om erstatning for den massive krænkelse af Alisiv Cerans person. I tilfælde af tilkendelse af et beløb vil Alisiv Ceran donere et vist beløb til velgørenhed«, skriver advokaten Erbil Kaya i en pressemeddelelse.

Den fredeligste fyr

Alisiv Ceran udtalte 28. august selv til Politiken og andre medier, at han ingen idé havde haft om, at hans eksamensdag ville udvikle sig som den gjorde.

»Jeg har aldrig nogensinde forestillet mig, at jeg af alle mennesker skulle opleve at blive mistænkt for at være terrorist. Hvis du spørger mine venner, vil de sige, at jeg er den fredeligste fyr, de kender«, sagde han blandt andet på dagen for den omfattende politijagt.

Forsvarsadvokat Erbil Kaya mener, at krænkelsen af Alisiv Cerans person bør påkalde sig en reaktion i forhold til større retssikkerhed for den enkelte borger.

»Intet samfund kan være tjent med at hænge en af sine medlemmer ud på denne måde med de meget store konsekvenser, det har for den, der rammes af en så voldsom negativ og uberettiget eksponering. Det anerkendes naturligvis, at politiet har en opgave i at beskytte og værne om befolkningens tryghed, men det skal på den anden side også sikres, at fuldstændig uskyldige menneskers liv ikke forvandles til et mareridt fra den ene dag til den anden«, står der i den pressemeddelse, advokaten har udsendt.

Uberretigede anklager

I ugerne efter politieftersøgningen af den unge, muslimske studerende, der har tyrkiske rødder, blev sagen heftigt debatteret i de danske medier.

Mange var vrede over, at én enkelt kvindes observation i et S-tog medførte, at man satte en jagt af de proportioner ind på en mand med et mellemøstligt udseende.

Advokat Erbil Kaya udtaler i den forbindelse:

»Episoden med Alisiv Ceran er formentlig uden fortilfælde i Danmark. Den styrke og omfang, som min klient fuldstændig uforvarende er blevet involveret i denne negative omtale, må naturligvis medføre, at han får en erstatning som plaster på såret. Derfor har jeg anbefalet og også søgt om erstatning på hans vegne. Min klient og jeg har i denne anledning også et ønske om, at man tager et opgør med den frygt, der har sneget sig ind rundt omkring i befolkningen, hvilket kan være en af de væsentligste årsager til, at det denne gang var Alisiv Ceran, der kom i fokus. I morgen kan det blive en anden uskyldig, der må forsvare sig mod uberettigede anklager«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden