Klemt. Eman Shakeer med datteren Nour og sønnen Rudwan er flygtninge fra Syrien og midlertidigt indkvarteret i en campinghytte. Udlændingestyrelsen mangler pladser til det markant stigende antal flygtninge, som søger asyl i Danmark.
Foto: Peter Klint

Klemt. Eman Shakeer med datteren Nour og sønnen Rudwan er flygtninge fra Syrien og midlertidigt indkvarteret i en campinghytte. Udlændingestyrelsen mangler pladser til det markant stigende antal flygtninge, som søger asyl i Danmark.

Danmark

»Hellere rockerborg end asylcenter«

150 asylansøgere skal flytte ind i et gammelt plejehjem på Norddjurs. Det møder modstand hos de lokale. Et stort flertal af danskere ønsker strammere regler for asyl, viser en ny måling.

Danmark

Forsamlingshuset i landsbyen Lyngby på Norddjurs er fyldt til sidste stol og ståplads. En cirka 40-årig mand i blå T-shirt rejser sig op:

»Det er lige før, at jeg hellere ville have haft en rockerborg end et asylcenter«.

En kvinde med mørke striber i det lyse hår tager ordet: »Skal deres børn i karantæne, inden de kommer her? Ved I noget om, om de har sygdomme med sig, som kan smitte? Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor de skal bo lige her«.

Nogenlunde samtidig på Hampen Sø Camping er Eman Shakeer i gang med aftensmaden. Med sin mand og tre børn er hun flygtet fra krigen i Syrien, og sammen med godt 60 andre syriske asylansøgere er familien nu indkvarteret i campingpladsens vinterledige feriehytter.

»Hytten er okay, men også lidt kold. Vi glæder os til at komme et andet sted hen, hvor vi kan være lidt længere tid«, siger faderen Mohammad Shakeer.

Mere end 20.000 ansøgere i 2014

Indkvarteringen afspejler, at asylsystemet er presset af det stærkt stigende antal ansøgere, som kommer til Danmark for tiden. Over 100 om dagen ifølge Røde Kors, og fortsætter den udvikling, vil tallet løbe op i mere end 20.000 for 2014 – mange flere end forventet af regeringen.

Familien Shakeer kan blive en af de første, der flytter ind på et gammelt plejehjem i Norddjurs, som kommunen har indgået aftale med Udlændingestyrelsen om at bruge til asylcenter.

Det er den beslutning, de diskuterer på det usædvanlig velbesøgte borgermøde i Lyngby denne aften.

»Her er flere end om onsdagen, når vi laver gammeldags stegt kylling«, som en bemærker.

Planen er at indlogere 150 flygtninge, især syrere, i det nedlagte plejehjem oppe ved landevejen. Antallet bekymrer.

»Vi er en lille by med 350 indbyggere. Hvor mange asylansøgere kan det her land egentlig bære«, spørger en tilhører.

Og den usikkerhed står Lyngby-borgeren langtfra alene med.

Danskerne ønsker stramninger

I en ny meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken og TV 2, svarer 55 procent, at de ønsker de eksisterende asylregler strammet. 24 procent siger, at reglerne skal forblive uændrede, mens 14 procent vil lempe reglerne for asyl.

Det kommer ikke bag på Jørgen Goul Andersen, der har forsket i danskernes syn på indvandrere siden 1990’erne:

»Der har ikke på noget tidspunkt været et flertal for lempelser«, siger Goul Andersen, der er professor i statskundskab ved Aalborg Universitet.

Andelen af danskere, der ønsker stramninger, er dog større nu end i 00’erne. Det skifte skyldes især, at antallet af asylansøgere har været stærkt stigende de seneste måneder, vurderer professoren. Samtidig har det formentlig påvirket vælgerne, at både regering og opposition har talt for at stramme reglerne i den seneste tid.

På den anden side har forskning vist, at vælgerne bliver mere positive over for at tage imod flygtninge, når medierne bringer historier om deres lidelser, siger han:

»Man kunne have forventet, at den effekt ville slå igennem nu, men det ser altså ikke ud til at ske. Det kan skyldes, at danskerne har ændret sig, eller at syrerne er et folkefærd, der virker mere fremmed for danskerne, end bosniere gjorde, da de søgte asyl i 1990’erne«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra 5 til 1 års opholdstilladelse

Socialdemokraterne finder det forståeligt, at et flertal vil stramme.

»Vi bliver jo daglig bombarderet med nyheder om, at vi har det største pres på de danske grænser siden Anden Verdenskrig«, siger integrationsordfører Mette Reissmann (S).

Hun mener dog, at regeringen har imødekommet flertallet med sit udspil sidste fredag. Her annoncerede den, at asylansøgere, som flygter fra krig, fremover kun vil få tildelt opholdstilladelse i et år til en start.

Syrerne har hidtil fået opholdstilladelse i fem år. Megafon-målingen er lavet i dagene efter regeringens udspil.

I Venstre vil integrationsordfører Martin Geertsen gå videre og blandt andet forringe de økonomiske vilkår, flygtninge får, når de kommer til Danmark:

»Så kan pengene i stedet bruges i nærområderne, hvor der er mere behov«.

I Lyngby er formanden for borgerforeningen, Torben Isling, bekymret ligesom de øvrige fremmødte. Men han har boet hele sit liv i Lyngby og er sikker på, at lokalsamfundet nok skal klare opgaven: »Mit lokalkendskab siger mig, at selv om vi er skeptiske, skal vi nok finde ud af det«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden