Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Fængselsforbund: Uacceptabelt at børn sættes i isolation

Antallet af børn af unge, der bliver isolationsfængslet, skal nedbringes, mener Kriminalforsorgsforeningen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At børn og unge i alderen 15 til 18 år er blevet sat i isolation i de danske fængsler i løbet af de seneste fem år er ikke i orden.

Det mener formanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting.

»Det er aldeles uacceptabelt, og en del tyder på, at reglerne må gås efter i sømmene, så vi får nedbragt antallet betragteligt«, siger John Hatting i en skriftlig kommentar.

Siden 2009 er børn og unge blevet sat i isolation i de danske fængsler 158 gange, viser tal fra Kriminalforsorgen ifølge Børnerådet.

Kræver forbud i åbent brev til ministeren

Nogle børn blev isoleret i helt op til to uger, og det har fået Børnerådet og Institut for Menneskerettigheder til at sende et åbent brev til justitsminister Karen Hækkerup (S).

John Hatting opfordrer til et forbud mod isolation af de unge fanger, hvis det kan lade sig gøre.

»Juristerne i Justitsministeriet må se på om det kan forbydes. Kan det det, anbefaler vi en total afskaffelse af isolationslignende straffe, for vi ved, at det er psykisk yderst skadeligt for både børn og voksne at blive isoleret - og særligt børn kan få langvarige psykiske mén«, siger han.

Andre regler gælder på institutioner

Reglerne om op til to ugers isolationsfængsling gælder kun for børn, der er varetægtsfængslet eller afsoner i danske fængsler. På de sikrede institutioner gælder andre regler. Her er der et loft på to til fire timer.

Børnerådets formand, Per Larsen, mener ikke, at samfundet »kan være bekendt at isolere børn ned til 15 år i flere uger«.

»Det er jo helt tydeligt, at der er noget, der ikke stemmer, når der gælder én type regelsæt i de sikrede institutioner og en anden type i almindelige fængsler. Det skal selvfølgelig være de samme regler, der gælder, så et barn højst kan isoleres i fire timer, uanset hvor barnet afsoner«, siger han i en pressemeddelelse.

Isolation kan ifølge Børnerådet blandt andet føre til angst, depression, selvskadende adfærd og aggressivitet hos børnene.

Ifølge John Hatting kan det medvirke til, at de unge udvikler »antisocial adfærd« og »indleder en måske lang og trist kriminel karriere«.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden