Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg (arkiv)
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Skatteamnesti. Revisorer og andre private skatterådgivere har pligt til at indberette suspekte kunder til bagmandspolitiet - herunder skattespekulanter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bagmandspolitiet mistænker revisorer for at tie om suspekte kunder

Revisorer undersøges for brud på regler om hvidvaskning i skatterådgivningen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både bagmandspolitiets hvidvasksekretariat og Erhvervsstyrelsen sætter nu alvorlige spørgsmålstegn ved etikken blandt de revisionsfirmaer, der har rådgivet skattespekulanter i forbindelse med den danske skatteamnesti, der udløb i sommer.

De to myndigheder beskylder revisorerne for at have tilsidesat den lovpligtige indberetningspligt, som gælder, når de kommer i kontakt med kunder, der ikke kan gøre rede for større pengebeløb.

Her har revisorer og andre private skatterådgivere – i modsætning til advokater – pligt til at indberette suspekte kunder til bagmandspolitiet. Bagmandspolitiet har ikke modtaget en eneste henvendelse i forbindelse med skatteamnestien, hvor danske skattespekulanter fik tilbudt en mildere straf, hvis de meldte sig selv hos skattemyndighederne.

LÆS MERE

»Skatterådgiverne skal selvfølgelig ikke indberette de klienter, der vælger at bruge skatteamnestien til at melde sig hos Skat. Men er der klienter, som fortryder eller går deres vej igen, skal de indberettes, hvis de har fortalt rådgiveren om håndteringen af et udbytte, der kommer fra kriminalitet«, siger Per Fiig, vicestatsadvokat og leder af bagmandspolitiets hvidvasksekretariat.

Vi vil tage ud og besøge dem

»Vi har ikke fået nogen indberetninger overhovedet, så enten har alle klienter meldt sig selv hos Skat, eller også har rådgiverne ikke indberettet dem. Vi undrer os over, at der ikke har været en eneste sag at indberette«, siger han.

Brodne kar bliver politianmeldt
Og reglerne er ikke til at misforstå, fastslår Palle Mose, chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen, der nu iværksætter en undersøgelse af sagen:

»Vi vil tage ud og besøge dem, og det er vi så småt begyndt på. Vi har ikke oplysninger om, hvilke revisorer der beskæftiger sig med rådgivning i forbindelse med skattely. Men vi vil prøve at tale med Skat om, hvilke rådgivere det drejer sig om«, siger Palle Mose.

Også Erhvervsstyrelsen har svært ved at tro på, at der ikke har været en eneste klient at indberette i forbindelse med den etårige skatteamnesti, hvor op mod 200 danske skattespekulanter lagde kortene på bordet.

Finder styrelsen brodne kar blandt revisorerne, bliver de meldt til politiet, oplyser Palle Mose.

Problemer med meldepligten

KPMG er et af de revisionsfirmaer, der har rådgivet klienter om vilkårene for skatteamnesti.

Selskabet siger, at det overholder reglerne om hvidvask af penge til punkt og prikke, men samtidig henvises alle spørgsmål til skatteudvalget i brancheforeningen FSR – Danske Revisorer.

LÆS OGSÅ

Her erkender udvalgets formand, John Bygholm, at der kan være problemer med meldepligten hos revisorerne, men han tror, at de fleste skattespekulanter har henvendt sig hos de advokater, som ikke har samme meldepligt:

»Vi finder det stærkt utilfredsstillende, at myndighederne på denne måde hænger en branche ud uden at have andet end løse formodninger. Men hvis myndighederne har ret i, at hvidvaskreglerne også gælder revisorers rådgivning i forbindelse med skatteamnestier, så må vi erkende, at det er en dårlig idé at søge rådgivning hos revisorerne«, siger John Bygholm, der dog understreger, at hvidvaskreglerne ikke er nævnt med et ord i den danske amnestilov.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden