Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Politiet får ikke længere lov til at mørklægge Danmarks største hackersag, hvor to mænd siden juni 2013 har været fængslet, sigtet for at have deltaget i et tyveri af personfølsomme oplysninger om danske borgere hos computervirksomheden CSC.
Foto: ADRIAN JOACHIM (arkiv)

Politiet får ikke længere lov til at mørklægge Danmarks største hackersag, hvor to mænd siden juni 2013 har været fængslet, sigtet for at have deltaget i et tyveri af personfølsomme oplysninger om danske borgere hos computervirksomheden CSC.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slut med mørklægning af Danmarks største hackersag

Østre Landsret griber ind: Retsmøder om datatyveri åbnes for offentligheden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiet får ikke længere lov til at mørklægge Danmarks største hackersag, hvor en 20-årig dansker har siddet varetægtsfængslet siden juni 2013, sigtet for at have deltaget i et gigantisk tyveri af personfølsomme oplysninger om danske borgere hos computervirksomheden CSC i den hidtil største hackersag herhjemme.

Ud over danskeren sidder også den 28-årige svenske statsborger Gottfrid Svartholm Warg fængslet i sagen.

Københavns Politi, som leder efterforskningen af sagen, har hidtil fået medhold af byretten til, at alle retsmøder skulle foregå for lukkede døre af hensyn til efterforskningen.

LÆS OGSÅ

Nu går den ikke længere, har Østre Landsret netop slået fast i en kendelse:

»Landsretten siger, at efterforskningen nu har stået på i så lang tid, at der ikke længere er risiko for, at der under åbne retsmøder kommer oplysninger frem, som skader efterforskningen«, siger Luise Høj, der er advokat for Gottfrid Svartholm.

Dørene åbnes onsdag
Afgørelsen fra landsretten betyder, at sagen for første gang bliver behandlet for åbne døre, når fristen for Gottfrid Svartholms fængsling udløber onsdag.

I en artikel i Politiken den 5. februar blev der rejst kritik af politiets langvarige mørklægning af sagen, blandt andet fordi Gottfrid Svartholm gennem fem måneder havde fri adgang til at tale med sin mor og sine venner, også om den danske sag, mens han sad i et svensk fængsel i forbindelse med en hackersag der.

Den 20-årige dansker og Gottfrid Svartholm, som har givet tilladelse til, at Politiken offentliggør hans navn, er sigtet for at have hacket sig ind hos statens største it-leverandør, CSC.

Ifølge sigtelsen har de kopieret personfølsomme oplysninger fra politiets registre – kriminalregistret, kørekortregistret og Schengens informationssystem med oplysninger om efterlyste personer i Europa.

Danskeren er yderligere sigtet for at have skaffet sig adgang til 10.000 tjenestemænds passwords og e-mail-konti, som han så senere skulle have givet videre til Gottfrid Svartholm i en chat.

Nægter sig skyldige

Anklagemyndigheden sigter efter paragraf 193 i straffeloven, der kan give op til seks års fængsel. Begge de sigtede nægter sig skyldige i alle forhold.

Politiet og CSC opdagede først hackerangrebet 11 måneder efter, at it-indbruddet fandt sted i april 2012. Efterforskningen begyndte, ifølge Rigspolitiet, ikke før marts 2013, og det var kun, fordi svensk politi i en anden sag havde fundet logfiler, der afslørede angrebet på CSC.

Politiken arbejder på at få en kommentar fra Københavns Politi.

-----------------------

Rettelse: Vi skrev i en tidligere version, at advokat Luise Høj kærede beslutningen om de lukkede døre til Østre Landsret. Det var forkert - det var dagbladet Informationsmedarbejder, der kærede kendelsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden