Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

sex. Anja og Caroline i 4. v på Korsager Skole griner, mens de diskuterer, om man bare kan give drengene et knus. Skolens elever var blandt de første i 'Uge Sex'-kampagnen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svipser kan stoppe seksualundervisning

Socialdemokraternes sundhedsordfører nikkede ved en fejl ja til, at Sex & Samfund mister penge og formentlig må droppe sin roste 'Uge Sex'-kampagne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Uopmærksom«, »irriteret«, »ærgerlig«.

De ord bruger Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører for Socialdemokraterne om sig selv, efter at han har lavet en politisk svipser under satspuljeforhandlinger i sidste uge.

I torsdags var han med til at godkende færre satspuljemidler til organisationen Sex & Samfund, som han ellers synes laver et »usandsynlig væsentligt og fint« stykke arbejde. Især foreningens årlige kampagne ’Uge Sex’, som mange skoler benytter sig af, og som er i risiko for at blive fortid, roser han.

Mens området seksuel sundhed i år har godt 14 millioner kroner at gøre godt med, blev det blot tildelt 5,3 millioner kroner i 2016 i satspuljeforhandlingerne.

Ordføreren manglede viden om teknik i finansieringen, lyder forklaringen.

Kompleksiteten forvirrede

Burde du ikke have styr på tal og fakta og finansiering, når du sidder og forhandler?

»Satspuljeforhandlingerne er meget komplekse, og det er jeg ærlig om, fordi jeg selv er rigtig irriteret over, at jeg ikke i kompleksiteten af de mange ting har været opmærksom på det. Det her betyder meget for mig. Jeg ville gerne have været opmærksom på de ting, og det har jeg ikke været«, erkender Flemming Møller Mortensen.

Det her kan betyde, at det arbejde, der foregår ude på skolerne, forsvinder, og at elever vil mangle indsigt og viden. Hvordan har du det med det?

»’Uge Sex’-kampagnen er en usandsynlig væsentlig og fin aktivitet, fordi den når ud til så mange i en saglighed og ordentlighed. Derfor udtrykker jeg stor ærlighed ved at sige, at jeg er ærgerlig over, at jeg ikke personligt var opmærksom på det her, fordi jeg troede, at vi havde gjort det bedste i forhandlingerne i forhold til at sikre det samme beløb, og det har vi så ikke gjort«.

Havde ikke fået læst op på sagen

Svipseren skyldes en blanding af ikke at have læst nok om finansieringen i forbindelse med forhandlingerne, ligesom Flemming Møller Mortensen også retter pilen mod embedsmænd.

»Under forhandlingerne spurgte jeg embedsmændene, om det pågældende beløb var det, som var behovet for, at Sex & Samfund kunne fortsætte deres aktiviteter, som de er nu. Og så blev der sagt ja«, siger han og forklarer videre: »Nu bebrejder jeg mig selv en lille smule, at jeg måske ikke havde fået læst op på den del af det, i forhold til hvor mange midler der skulle videreføres. Det har jeg først efterfølgende fået en vished om, og det tager jeg med mig de steder, hvor jeg kan tale den her sag«.

Özlem Cekic, der er sundhedsordfører for SF – og som var med til satspuljeforhandlingerne – undrer sig over Flemming Møller Mortensens ageren.

Hun kan heller ikke se det komplekse i at fordele omkring de cirka 60 millioner kroner, der ligger i puljen.

»Puljen er langt mindre end i for eksempel Socialministeriets satspulje og antallet af bilag langt, langt mindre. Jeg har en klar forventning om, at når man går til forhandlinger, har man læst bilagene. Jeg har en anden måde at arbejde på, men det er fair, at han ærgrer sig, fordi han ikke var opmærksom på det«, siger hun og tilføjer: »Men så kan han jo kontakte sin sundhedsminister og prøve at skaffe nogle penge til Sex & Samfund. Eller han kan være med til at sætte midlerne til organisationen på finansloven«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Chance via finanslov

Karen J. Klint (S), der er formand for Sundhedsudvalget, påpeger da også, at partiernes forhandlere under satspuljeforhandlingerne har »et selvstændigt ansvar« for at blive oplyst tilstrækkeligt. »Og så er det selvfølgelig ærgerligt, hvis man kommer til at sige ja til en aftale og først bagefter finder ud af, at man ikke var oplyst godt nok. For så havde man måske sloges for det på en anden måde«, siger hun.

Generalsekretær i Sex & Samfund Bjarne Christensen håber nu, at Flemming Møller Mortensen vil gøre skaden god ved at »kæmpe for sagen« under de kommende finanslovsforhandlinger.

»Finansloven er ikke lukket endnu, så hvis Flemming Møller Mortensens forklaring er plausibel, vil han følge op der, så området seksuel sundhed kan få en budgetlinje på finansloven«, siger han.

Det tyder alt på, at han vil.

Som Flemming Møller Mortensen sagde i går i Politiken, vil det være »ønskværdigt, at man havde budgetter, som lå fast frem for at være puljefinansieret«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden