SYRIEN. Der kommer flere flygtninge end nogensinde til Danmark. Her ses Muhammed, 24-årig kurder fra det nordlige Syrien.
Foto: MARIE HALD (arkiv)

SYRIEN. Der kommer flere flygtninge end nogensinde til Danmark. Her ses Muhammed, 24-årig kurder fra det nordlige Syrien.

Danmark

Eksperter: Gør brug af veluddannede syriske flygtninge

Vi risikerer at sende erhvervsvante mennesker på bistandshjælp, advarer eksperter.

Danmark

Mange af de syriske flygtninge, der er kommet til Danmark på grund af borgerkrigen i deres hjemland, er veluddannede og har mange års erhvervserfaring.

Derfor bør regeringen og landets kommuner sørge for, at syrerne kommer i arbejde relativt hurtigt.

Ellers risikerer Danmark at sende veluddannede og erhvervsvante mennesker over på passiv bistandshjælp, advarer eksperter med kendskab til de syriske flygtninge ifølge Jyllands-Posten.

»Man skal gøre alt for at holde syrerne væk fra bistandskontoret. De skal i stedet sendes over til jobcentret. De skal arbejde fra dag ét for de penge, de modtager, for det er mange af dem vant til. Ellers risikerer Danmark, at syrerne - ligesom det er tilfældet for store grupper af somaliere og palæstinensere - ender på evig kontanthjælp«, siger integrationskonsulent Fahmy Almajid til avisen.

Han er tolk for politiet og møder derfor mange af de syriske flygtninge i sit arbejde.

Ledere på asylcentre er enige

Samme opfattelse har flere ledere på landets asylcentre. De vurderer, at syrerne adskiller sig fra andre store grupper af flygtninge ved at være bedre uddannet og have mere erhvervserfaring.

Statistik fra Ankestyrelsen viser, at omkring 60 procent af de flygtninge, der kom til Danmark for tre år siden, stadig hverken er i gang med uddannelse eller arbejde.

Integrationsminister Manu Sareen (R) er bevidst om, at de syriske flygtninge kommer fra et samfund, hvor mange er højtuddannede.

»Regeringen er godt klar over, at mange syrere er veluddannede. Derfor skal kommunerne kompetenceafklare syrerne tidligt og hurtigt, så de kan blive skubbet i retning af arbejdsmarkedet og bidrage til samfundet«, siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge tal fra Udlændingestyrelsen er 5200 af de 10.883 flygtninge, der i år har søgt om asyl i Danmark, fra Syrien.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce