TERRORSAG. I forbindelse med den første terrorsag mod den nu tiltalte beslaglagde politiet islamistisk hadpropaganda fra hans hjem i København.
Foto: PETER HOVE OLESEN

TERRORSAG. I forbindelse med den første terrorsag mod den nu tiltalte beslaglagde politiet islamistisk hadpropaganda fra hans hjem i København.

Danmark

Københavner er tiltalt for at sprede terrorbudskaber

Tiltalt er en gang før dømt at sprede islamistisk hadpropaganda.

Danmark

En 54-årig mands tidligere terrordom har ikke fået ham til at holde op med at opfordre til hellig krig, at rose terrorhandlinger og at udsprede trusler mod jøder.

Det mener anklagemyndigheden, der kræver vedkommende dømt endnu en gang for terrorstøtte.

Den tiltalte har ifølge anklagen udbredt propaganda fra repræsentanter for al-Qaeda, der opfordrer til hellig krig og hylder blandt andet Osama bin Laden og terrorangrebet på New York og Washington den 11. september 2001.

Den terrormistænktes forsvarer, Thorkild Høyer, vil have den rabiate imam Abu Qatada - kendt som Osama bin Ladens højre hånd - afhørt i sagen. Problemet er, at Abu Qatada er blevet udvist af Storbritannien til Jordan og at han i dag er opført på FN's liste over personer, der ikke må få adgang til rutefly.

Det gør det vanskeligt at efterkomme kravet fra forsvareren, argumenterer anklager Jakob Buch-Jepsen. Men så må retten sikre, at anklageren og forsvareren sendes til Jordan for at afhøre imamen.

LÆS MERE

I anklagen indgår trusler mod navngivne danske statsborgere, blandt dem avistegneren Kurt Westergaard.

Den tiltalte erkender at have videregivet teksterne, men tilføjer, at han alene har redigeret teksterne og ikke forfattet dem - en omstændighed, der ifølge forsvareren gør, at handlingerne er omfattet af den almindelige ytringsfrihed.

»Der er frihed for den gale Dan Park og der er frihed for den gale (tiltalte), hvis man ser sådan på det. (Tiltalte) har på sin vis benyttet sig af ytringsfrihed«, argumenterede Thorkild Høyer med henvisning til Dan Park, der blev sendt i fængsel i Sverige for sin kunst.

Tidligere terrordømt

Den tiltalte fik i 2007 tre og et halvt års fængsel for tilsvarende forbrydelser, hvor han blev fundet skyldig i at sprede jihad-propaganda.

Det viste sig dengang, at han havde fungeret som inspirator for de unge mænd fra to terrorsager: Sagen fra Glostrup endte med syv års fængsel til Abdul Basit Abu-Lifa, mens retten i Sarajevo gav danske Abdulkadir Cesur 13 års fængsel og svenske Mirsad Bektasevis 15 års fængsel.

Den i dag 54-årige mand står nu atter i retten, denne gang tiltalt for at have spredt hadpropaganda som truer med terror mod vestlige mål og mod jøder. Manden har angiveligt også spredt brutale optagelser af yderligtgående muslimers drab på syriske og irakiske regeringssoldater.

Risikerer at få statsborgerskabet frataget

Findes han skyldig, vil anklagemyndigheden kræve, at han fratages sit danske statsborgerskab. Det krav blev også stillet efter hans første terrordom, men blev afvist af Københavns Byret. Årsagen er, at der ikke er nogen, der kan garantere for hans sikkerhed, dersom han returneres til sit fødeland Marokko.

Han reagerede dengang ved at hæve en knyttet næve, mens han udbrød »Allah akbar« (Gud er stor).

Retten fandt dengang, at vedkommende havde optrådt særdeles professionelt i sin udspredelse af islamistisk hadpropaganda.

Dagens retsmøde - det første i flere - blev forsinket, da retten ikke var tilfreds med de sikkerhedsforanstaltninger, der var omkring lokalet. På tilhørerbænkene sad adskillige tilhængere af den tiltalte, der skabte lidt uro, inden sagen fik lov at gå i gang.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce