Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KRISE. Betjent ved gerningsstedet for det drabsforsøg, som den danske regering ifølge Tyrkiet kun holder liv i af populistiske grunde.
Foto: JENS DRESLING

KRISE. Betjent ved gerningsstedet for det drabsforsøg, som den danske regering ifølge Tyrkiet kun holder liv i af populistiske grunde.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyrkiet: Danmark opfører sig populistisk i Hedegaard-sag

Når regeringen i København kritiserer Tyrkiet for at løslade mordforsøgssigtet, er det for at tækkes vælgerne, mener minister.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når den danske regering bliver ved med at kritisere Tyrkiet for at løslade en drabsforsøgssigtet mand, så sker det udelukkende for at tækkes offentligheden.

Det mener den tyrkiske minister for EU-anliggender, Volkan Bozkir, ifølge avisen Zaman.

En dansk-libanesisk mand mistænkes for at stå bag det mislykkede forsøg på at myrde forfatteren Lars Hedegaard på Frederiksberg i februar sidste år.

Den formodede gerningsmand blev anholdt i april og fængslet i Tyrkiet, fordi Danmark havde efterlyst ham internationalt.

Derefter bad Danmark officielt om at få udleveret manden. Men pludselig var han forsvundet. Og den tyrkiske regering har siden ikke haft travlt med at fortælle noget om, hvordan det dog kunne gå til.

LÆS MERE

Den drabsforsøgsmistænktes forsvinden falder sammen med det, der menes at være en gidselhandel med den sunnimuslimske terrororganisation Islamisk Stat i Syrien, der havde taget en række tyrkiske diplomater til fange under stormen på Mosul.

Anklager regeringen for populisme i sag om drabsforsøg

Nu langer minister Bozkir så ud efter den danske regering, som efter hans udlægning af sagen kun holder liv i sagen for at behage vælgerne.

»Den mistænkte er blevet løsladt efter rettens beslutning, og han er forsvundet. Det er ikke retfærdigt at give Tyrkiet skylden«, erklærer han under et officielt besøg i Sverige ifølge Zaman. Han kommer dog ikke nærmere ind på, hvor det endelige ansvar for løsladelsen af den mordforsøgsmistænkte mand så ligger.

Ifølge Zaman har en talsmand for landets udenrigsministerium i går kastet lidt mere forvirring ind i det, der anklages for at være et tyrkisk røgslør over løsladelsen: »Vi kan forstå, at den mistænkte ikke har forladt Tyrkiet«, siger Tanju Bilgic.

I København har udenrigsminister Martin Lidegaard (R) tidligere forklaret, at regeringen ikke tog tungere diplomatisk skyts i brug for ikke at belaste forholdet til Tyrkiet, som Danmark ifølge hans forklaring er afhængig af at have et godt samarbejde med.

LÆS MERE

Siden har han dog bragt sagen op over for EU's nytiltrådte udenrigschef Federica Mogherini.

Politisk kritik af Tyrkiets optræden over for en allieret

Sagen er ifølge Lidegaard problematisk i forhold til Tyrkiets eventuelle EU-medlemskab.

»Det betyder, lever op til de standarder for et retssamfund, som man skal gøre for at være med i EU. Det er først der, at Tyrkiet kan komme med. Og der trækker den her sag altså i en negativ retning«, har han sagt.

Andre har været mere kontante i deres syn på tyrkernes behandling af den danske anmodning om udlevering af en mand, der er mistænkt for et drabsforsøg. Blandt dem er Dansk Folkepartis Peter Skaarup.

»Det er ikke sådan, en ven og allieret agerer. Det er velkendt, at Tyrkiet igennem snart mange år har bevæget sig i en mere islamisk retning og dermed væk fra Vesten. Det er ganske uholdbart, hvis et Nato-medlem, som er en central og væsentlig aktør i regionen, ikke spiller med åbne kort i forhold til kampen mod Islamisk Stat«, mener han.

LÆS MERE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SF's udenrigsordføer Holger K. Nielsen har betegnet forløbet som »dybt underlig«.

»Danmark og Tyrkiet har aftaler med hinanden og er allierede på flere niveauer. Derfor er Tyrkiets håndtering af denne sag helt uacceptabel«, lyder hans reaktion.

Nikolaj Villumsen, der er udenrigsordfører for Enhedslisten, har set den tyrkiske optræden som en farce.

»Det er klart, at den tyrkiske regering gerne vil frikende sig selv ved at lægge skylden over på domstolssystemet. Men da Tyrkiet ikke er en demokratisk retsstat, er der ingen sikkerhed for, at domstolsafgørelser ikke er politiske«.

Hovedperson tvunget til at leve med livvagter fra politiet

Sagens offer, Lars Hedegaard, tror ikke på, at løsladelsen af den mand, der forgæves prøvede at slå ham ihjel, er sket uden at blive godkendt på allerhøjeste niveau.

»Jeg tror ikke meget på, at der findes nogen skarp deling mellem den politiske statsmagt og domstolene. Det har vi i en retsstat, og Tyrkiet er ikke en retsstat«, mener han.

Siden det mislykkede mordforsøg har forfatteren, der er en fremtrædende kritiker af islam, været nødt til at forlade sit hjem og leve under politibeskyttelse på en hemmelig adresse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden