Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: KLINT PETER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Du kan blive valgt med 85 stemmer i Grønland

Nye partiledere skal skabe fornyelse i grønlandsk politik, men det skandaleombruste Siumut er stadig størst.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Optimisterne vil sige, at fredagens grønlandske landstingsvalg lignede optakten til noget nyt. Pessimisterne vil se en risiko for mere af det samme. Her er fire pointer fra valget.

1. Det socialdemokratiske parti, Siumut, er stadig Grønlands største parti, selv om fredagens valg blev udløst af en sag om pengemisbrug mod tidligere landsstyreformand, Aleqa Hammond. Og selv om partiets finansminister Vittus Qujaukitsoq gjorde sig sårbar for beskyldninger om at forsøge at holde et chokunderskud skjult til efter valget, uden dog at kunne hindre at det så kom som en bombe i valgkampen i onsdags.

2. Nye hoveder tager over. Mens de traditionelt store partier fortsat er de største, er det en helt ny besætning, der styrer landets store partier. Med undtagelse af én er alle partiledere skiftet ud. Men er det en garanti for fornyelse? Den skandaleombruste Aleqa Hammond var også ny, da hun kom til magten – men anklagerne om korruption og magtmisbrug fortsatte og væltede hende til sidst.

Valgresulatet er dog så tæt, at der vil blive stillet store krav til samarbejdet mellem partierne: Intet parti fik et klart mandat til at danne regering.

3. Det nationalistiske Partii Inuit, hvis skandaleombruste formand blev forrige valgs store vinder, er blæst omkuld. De fik 477 stemmer, viser det foreløbige resultat.

4. En række af de grønlandske mandater kommer ind med meget spinkle mandater, der øger risikoen for, at de vil lade sig styre af meget lokale interesser, som står i vejen for en helt nødvendig reform af Grønlands økonomiske politik. To mand er kommet ind med sølle 85 stemmer, mens topscorer Sara Olsvig (IA) fik 5825 stemmer ifølge den foreløbige opgørelse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden