Eksamen. Regeringen vil indføre en minimumskrav på 02 i dansk og matematik i folkeskolen, før studerende kan få adgang til gymnasiet.
Foto: JANUS ENGEL (arkiv)

Eksamen. Regeringen vil indføre en minimumskrav på 02 i dansk og matematik i folkeskolen, før studerende kan få adgang til gymnasiet.

Danmark

Dansk Industri om 02-adgangskrav: Det svarer til at kunne spise med kniv og gaffel

En minimumskarakter på 4 bør være minimum for adgang til gymnasiet, mener Dansk Industri.

Danmark

Eleverne i 9.- og 10. klasse skal som minimum have arbejdet sig til 4 i dansk og matematik, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at komme i gymnasiet.

Det mener underdirektør i Dansk Industri, Charlotte Rønhof.

»Det virker mærkeligt med adgangskravet på minimum 02 i dansk og matematik. Når man gerne vil noget mere matematik, hvorfor stiller man så ikke højere krav til de unge ved indgangen?«, spørger hun og fortsætter:

»Det fuldstændig meningsløst, det svarer til at stille krav til, at de unge kan spise med kniv og gaffel«.

I regeringens nye gymnasieudspil, som de har præsenteret i dag, lægger man blandt andet op til, at studerende som minimum skal have et gennemsnit på 02 i dansk og matematik for at kunne komme ind på gymnasiet.

Charlotte Rønhof hæfter sig ved oppositionens forslag om et adgangskrav på 4 i de to fag og kalder det en »god start«, og mener ikke det bør være højere, da man dermed vil skære for mange fra.

Gymnasie kræver også motivation

Hos Gymnasieskolernes Lærerforening bakker man heller ikke op om karakterkravet, men mener heller ikke, at det nødvendigvis skal være højere. Et fokus på motivationen er i stedet vejen frem.

»Vi har jo ikke støttet, at der skulle være karakterkrav, fordi vi synes, det er en forsimplet måde at se elevernes studieegnethed på. For at komme i gymnasiet skal man være fagligt dygtig, men man skal også være motiveret«, siger Annette Nordstrøm Hansen, der er formand i Gymnasieskolernes Lærerforening.

Hun frygter, at adgangskravet på 02 kan gå hen og blive en sovepude for nogen elever.

»Minimumskarakteren må ikke ses som et signal for, at man blot skal have 02, og så er det tilstrækkeligt for at komme på gymnasiet«

Hun mener, man bør sætte ind i folkeskolens sidste klasser, hvor man med bedre vejleding ville undgå, at mange unge mennesker havner på den forkerte uddannelse. Samtidig bekymrer hun sig over, at man har til hensigt at presse flere timer ind i skemaet for gymnasieeleverne.

Gode intentioner i udspillet

Både hos Dansk Industri og Gymnasieskolernes Lærerforening lader man dog til at være tilfredse med regeringens gymnasieudspil.

»Jeg synes, der er nogle gode takter i det. Det er positivt, at man vil løfte baren for det faglige niveau, og at man samtidig vil stramme op på studieretningerne. Så der er nogle rigtig fine intentioner, og så er det bare ærgerligt, at man spænder ben for sig selv ved at melde et adgangskrav ud på 2 i dansk og matematik«, siger Charlotte Rønhof

Og netop udspillets ønske om at stramme studieretningerne er også noget, man modtager positivt hos Gymnasieskolernes Lærerforening.

»Vi synes, det er et godt udspil med gode idéer, og det er positivt, at man vil styrke de faglige profiler, herunder at man vil styrke studieretningerne. Derudover er vi også glade for, at man vil kigge på eksamensformerne, så der bliver et større sammenspil mellem den daglige undervisning og eksamen«, siger Annette Nordstrøm Hansen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce