Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sent. Finansminister Bjarne Corydon (S) fik først i oktober en ny aftale i stand med kammeradvokaten.
Foto: Daniel Hjort (arkiv)

Sent. Finansminister Bjarne Corydon (S) fik først i oktober en ny aftale i stand med kammeradvokaten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Corydons ministerium sov fra lavere advokatsalær

Allerede for fire år siden kunne Finansministeriet have forhandlet sig til millionbesparelser på aftalen med Advokatfirmaet Poul Schmith.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Finansminister Bjarne Corydon (S) indrømmer nu, at hans ministerium i flere år har sovet i timen og accepteret, at Advokatfirmaet Poul Schmith, der som kammeradvokat har monopol på at føre retssager for og rådgive ministerier og styrelser, har kunnet tage for meget i honorar.

Bjarne Corydon skrev således i går til både Retsudvalget og Fnansudvalget i Folketinget, at hans ministerium »har været uden kendskab« til de ændringer i advokatmarkedet, der i hvert fald siden 2011 har betydet, at staten ikke har fået glæde af hele den storkunderabat på en tredjedel af normalt advokatsalær, som Poul Schmith efter aftalen med Finansministeriet skal give sine offentlige kunder.

Firmaet har alene de seneste 4 år udført juridiske opgaver for staten for langt over 1 milliard kroner, sidste år alene således 325 millioner kroner.

Finansministeren skriver i en mail til Politiken, at »den hidtidige salærkontrol (af Kammeradvokaten, red.) ikke har været særligt fyldestgørende eller dækkende«, men at »der ikke er grundlag for at sige, at staten har betalt Advokatfirmaet Poul Schmith for meget«.

Det modsiges dog af en konsulentrapport fra Moderniseringsstyrelsen under Corydons eget ministerium. Rapporten afslører, at den finansministerielle skraber formentlig har kostet staten mindst 20-25 millioner kroner om året de seneste 4 år eller måske længere.

Ny aftale fra nytår

Rapporten fra konsulentfirmaet PA Consulting er fra foråret i år og skulle give Moderniseringsstyrelsen gode kort på hånden i de forhandlinger om en ny aftale med Poul Schmith, der blev indgået et halvt år senere, og som træder i kraft til nytår.

PA-rapporten dokumenterede også, at den nuværende aftale ikke var »økonomisk fordelagtig for staten«, som både Corydon og hans forgængere ellers havde fortalt Folketinget år efter år. Derfor gik finansministeren også i maj i år til bekendelse over for Folketinget og forklarede, at konsulentfirmaet havde fundet ud af, at Poul Schmiths gennemsnitlige timepriser ikke var konkurrencedygtige med de priser, som store offentlige og private virksomheder kunne forhandle hjem hos andre advokathuse, når man tager statens rolle som megaindkøber af advokatydelser i betragtning.

Corydon gik ikke i yderligere detaljer, men for et par uger siden fik Politiken aktindsigt i konsulentrapporten, der beskriver staten som en »umoden« indkøber og afslører, at Poul Schmith ikke lever op til den nuværende og 10 år gamle aftale med staten om at give en rabat på en tredjedel af sædvanligt salær.

Nu findes der ingen prisliste for advokatopgaver, så rabataftalen er blevet kaldt »elastik i metermål«. For at kontrollere, om staten fik sin rabat, har Moderniseringsstyrelsen dog hidtil en gang om året foretaget en såkaldt salærkontrol. Poul Schmith oplyser en gennemsnitlig timepris for de opgaver, der er løst for staten.

Den pris sammenligner Moderniseringsstyrelsen med en gennemsnitlig timepris for skatteadvokater. Hvis Poul Schmiths timepris er lavere end to tredjedele af skatteadvokaternes timepris, har staten fået sin rabat, har styrelsen hidtil konkluderet.

Men PA Consulting påviser i sin rapport, at Poul Schmith i de seneste år har brugt en forkert model for beregning af sin timepris. Hvis man bruger den model, som advokater normalt gør, også skatteadvokater, bliver timeprisen fra Poul Schmith væsentligt højere.

For 2012 vokser den fra 1.337 kroner til 1.678 kroner og ligger derfor væsentligt over to tredjedele af skatteadvokaternes timepris. På grundlag af de tal kan man beregne, at staten har betalt mindst 20-25 millioner kroner for meget om året i salær de senere år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

O.k. fra styrelsen

Kammeradvokaten har tidligere afvist, at der er tale om en overpris, og at beregningen af timeprisen er godkendt af Moderniseringsstyrelsen. Det fremgår da også af Corydons nye orientering til Folketinget, der kommer efter Politikens omtale af PA-rapporten, at Moderniseringsstyrelsen gav grønt lys for den fordelagtige timeprismodel i 2011 og ikke siden har forsøgt at få ændret de årlige opgørelser, fordi man ifølge finansministeren altså ikke var klar over, hvordan advokatmarkedet var indrettet.

Bjarne Corydon vil ikke foretage en nærmere undersøgelse af, hvor langt tilbage der kan have været tvivl om, hvor meget staten har fået i rabat. Man han skriver i en mail, at »det »ikke kommer bag på mig, at staten har et forbedringspotentiale i forhold til at håndtere indkøb af juridiske tjenesteydelser«.

Han henviser her til den ny aftale, der er indgået med Poul Schmith, som dels bryder firmaets monopol på statens opgaver, dels fastsætter konkrete advokattimepriser, »der ligger 11 procent under de gennemsnitlige priser, som store private virksomheder og offentlige selskaber betaler for advokatbistand«, skriver finansministeren.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden