Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ULV. Ny oversigt viser, at der i Europa i dag lever 17.000 brune bjørne, 9000 losser og 12.000 ulve. (arkiv)

ULV. Ny oversigt viser, at der i Europa i dag lever 17.000 brune bjørne, 9000 losser og 12.000 ulve. (arkiv)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Store rovdyr trives i tætbefolket og stabilt Europa

Dyr som bjørne, losser og ulve har tilpasset sig et liv side om side med mennesker, viser en ny rapport.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om Europa bliver tættere og tættere befolket, er der i stigende grad plads til de store rovdyr, som engang herskede på kontinentet.

Rovdyrene ser nemlig ud til at have tilpasset sig en ny hverdag med mennesker tæt på. Det står at læse i en artikel, der er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science.

I artiklen opsummerer 76 forfattere fra 26 lande den aktuelle situationen for de fire arter los, jærv, brun bjørn og ulv på det europæiske kontinent med undtagelse af Rusland, Ukraine og Hviderusland.

Forfatternes konklusion er, at selv om dyrenes leveområder bliver færre, er bestandene på vej tilbage i store dele af Europa.

Rovdyr og mennesker lever tættere sammen

Med undtagelse af jærven, som er et stort dyr i mårfamilien, der lever i de mest vildmarksprægede dele af vores nordiske nabolande, trives arterne fint i tætbefolkede områder og i landskaber, som er opdyrket af mennesker.

»Rovdyr og mennesker lever tættere sammen end tidligere, og vi finder i dag mindst én af de fire rovdyrarter på en tredjedel af det europæiske kontinent. På over en tredjedel af disse områder lever også mindst tre af arterne i samme område«, siger John Linnell fra Norwegian Institute for Nature Research til det norske nyhedsbureau NTB.

17.000 brune bjørne i Europa

Oversigten viser, at der i Europa i dag lever 17.000 brune bjørne, 9000 losser og 12.000 ulve.

»Det viser, at deling af landarealer mellem mennesker og dyr er muligt og kan være en farbar strategi for forvaltning af arterne i Europa i modsætning til den gængse opfattelse af, at de har brug for vildmark og uberørt natur for at overleve«, siger John Linnell.

Årsagen til, at rovdyrene er vendt tilbage, er blandt andet en bred folkelig opbakning til at bevare arterne, hvilket har resulteret i national og international lovgivning, som gavner arterne og deres levesteder.

Store dele af Europa har samtidig været præget af en lang periode med politisk stabilitet efter Anden Verdenskrig.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden