Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Klint
Foto: Peter Klint

IT. »At vi blander kortene er med til at bringe os tættere på verden omkring os. Du kan uddanne politifolk så og så meget, men de er typisk mere snævre i deres kompetencer, mens it-ingeniører har en bredere tilgang til alle aspekter af it«, siger Kim Aarenstrup.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiet vil ansætte hackere

Rigspolitiet vil ansætte civile it-eksperter for at styrke indsatsen mod cyberkriminalitet. Og gerne dem, »der har leget med ilden«.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I stedet for at kæmpe imod os, så arbejd hos os. Sådan lyder det fra Rigspolitiets cyberchef, Kim Aarenstrup, i en appel til hackere og it-aktivister efter et år med en række hackersager og hård kritik af statens og politiets it-sikkerhed.

»Hvis man er hacker, er det nu, man skal overveje sin løbebane. Hvis man har leget med den ild et par gange og synes, det har været spændende, skal man tænke over, om ikke man kan bruge sine evner på den anden side af plankeværket i den gode sags tjeneste. Hos os og ude i den private sektor er der brug for folk, der kan det her og forstår hackernes bevægelsesmønster«, siger Kim Aarenstrup, chef for Nationalt Cyber Crime Center (NC3).

Budskabet er faktisk en direkte invitation. Som relativ ny chef for Rigspolitiets it-kriminalitetsenhed har han sat sig for at ansætte langt flere it-ingeniører for på den måde at øge politiets evner.

Konkret skal NC3’s hightechenhed, der tager sig af hackerangreb, bestå af halvt politifolk og halvt civile it-eksperter. Og også i resten af NC3, der i 2015 kommer op på over 90 ansatte, vil man arbejde i retning af en 50/50-fordeling. Hidtil har kun 6-8 ansatte af 75 haft en civil it-baggrund.

»At vi blander kortene er med til at bringe os tættere på verden omkring os. Du kan uddanne politifolk så og så meget, men de er typisk mere snævre i deres kompetencer, mens it-ingeniører har en bredere tilgang til alle aspekter af it«, siger Kim Aarenstrup.

Året har budt på en række sager om elendig it-sikkerhed i Danmark, og Rigspolitiet har fået hug for sine it-evner i sagen om hackerangrebet på CSC i 2012.

Blandt andet har Politiken afsløret, hvordan Rigspolitiet overhørte meget konkrete advarsler om angrebet fra svensk politi. Rigspolitiet har erkendt sine begrænsninger og beklaget, at man blandt andet ikke var i stand til at finde sin egen mailudveksling med svensk politi.

25 hackere fældet siden sommer

NC3 blev netop oprettet 1. maj i år for at styrke politiet i kampen mod alle former for it-kriminalitet. Kim Aarenstrup oplyser, at oprustningen har betydet, at Rigspolitiet og politikredsene har fældet 25 hackere i andet halvår 2014.

»Vi fanger dem derude i stor stil og har lagt dem ned, en efter en. Mange af dem har følt sig elitært skråsikre på, at de kunne gemme sig for politiet. Det kunne de måske for to år siden, men det kan de ikke længere«, siger Kim Aarenstrup.

Kort efter at han tiltrådte 1. maj, kopierede en spøgefugl hans twitterprofil og gjorde med falske opdateringer i Aarenstrups navn grin med politiets forhold til citronmåner og cybersikkerhed. Det viste sig, at politiet havde ham i kikkerten i forvejen for at stå bag et hackerangreb, og han er siden blevet fanget og sigtet: »At man går ud og pjatter med den nye cybercrimechef er et interessant tegn på, hvor fuldstændig usårlig, man har følt sig«.

Interesseorganisationen Bitbureauet har tråde til hacker- og it-aktivistmiljøet. Medstifter Christian Panton siger, det er på høje tid, at politiet hyrer civile: »Det er alt for komplekst et område til kun at blive håndteret af politiuddannede. Det er svært at sige, om nogen i vores miljø vil have interesse i at blive ansat. Der er nok en idealistisk, måske anarkistisk lejr, som ikke har tiltro til, at deres egen indgriben vil gøre en forskel i forhold til at skabe et mere sikkert internet, mens en anden lejr nok vil sige, at it-sikkerhed er it-sikkerhed og vil spille med«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

It-sikkerhedsspecialist Peter Kruse roser politiet for at ville have fingre i hackerne frem for at lægge dem i håndjern:

»Når dagen er omme, vil hackerne gerne være good guys; det ligger i menneskets natur. Men den største kulturelle udfordring for politiet er, at hackerne i dag føler sig teknisk overlegne. Hvis de skal have deres vildskab tøjlet og blive integreret, så skal politiet vise tænder, fange kulturen i øjenhøjde og skabe en teknisk sjov og udfordrende arbejdsplads«.

I Politiforbundet kender formanden godt til Rigspolitiets plan om at ansætte flere civile, men slet ikke i denne skala:

»Det lyder lidt vildt med 50/50, og det undrer mig, at de nu er oppe i de tal. Jeg er enig i, at enkelte it-typer kan hjælpe til med teknikken, men efterforskning er efterforskning; man kan ikke sætte en ingeniør til at afhøre«, siger Claus Oxfeldt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden