0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bag om krysantemumbomben: Kuglerne skyder igennem luften som projektiler

Fyrværkeribomben er livsfarlig, fortæller erfarne fyrværkere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Fyrværkeri. Den kugleformede krysantemumbombe er en type fyrværkeri, som anvendes af professionelle fyrværkere. De vurderer bomben til at være yderst farlig

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På et splitsekund spreder en kugleregn af hårdtpresset krudt sig. Himlen dækkes af et virvar af små stjerner, der formes efter eget ønske.

Krysantemumbomben er blevet mere avanceret, forklarer Søren Højen, der gennem mange år har været professionel fyrværker:

»For tyve år siden kunne bomben ikke forme små figurer eller danne bogstaver. De spredte blot lys på himlen som mange små blomsterhoveder«.

Krysantemumbomben er en luftbombe, der oprindeligt stammer fra Japan. Indeni ligger kugler, der er på størrelse med en tommelfingernegl, symmetrisk pakket. De danner fyrværkeriets talrige farver på himlen.

LÆS ARTIKEL

Selv om bomben er så kraftig, at den nytårsnat var skyld i tre dødsfald tæt ved Mariager i Nordjylland, er dens konstruktion simpel.

Ifølge Søren Højen består fyrværkeriet af en kugle af sammenrullet, hårdt pap, ris og sortkrudt - og når krysantemumbomben eksploderer, spredes de mange små kugler med stor fart ud til alle sider.

»Man kan ikke løbe fra dem. Når bomben affyres, brænder kuglerne - og hvis bomben sprænger på jorden, vil kuglerne skyde igennem luften som projektiler. De vil bore sig igennem træbrædder og andet på deres vej«.

En liga for sig selv

Siden 1994 har krysantemumbomben var en naturlig del af de professionelle fyrværkers brug. De bruges til som regel til fyrværkerishows, blandt andet i Tivoli, påpeger Tivolis fyrværker Gunnar B. Knudsen.

»Den store forskel er, at vi er uddannet til at håndtere det. Vi har ekspertisen til det. Det har menigmænd ikke. Hvis de bare tænder lunten, kommer de til skade«.

LÆS ARTIKEL

Fyrværkeren Søren Højen har selv oplevet, hvor farlige krysantemumbomberne kan være. Til et fyrværkerishow ved karneval i Aalborg for omkring ti år skulle han have givet de udklædte tilskuere et pompøst himmelshow, men en defekt bombe eksploderede i stedet på jorden.

Iført kedeldragt af brandhæmmende materiale kastede Søren Højen sig ned, så han ikke ville blive ramt af kuglerne.

»I sådan en bombe ligger ekstremt mange kugler, der med deres sprængkraft spreder kuglerne i en radius af 150 meter. Den vil lægge et parcelhus i ruiner. Den er en liga for sig selv. Det er voldsomme sager«, forklarer han.

Sikkerhedsafstanden er mere end et par skridt

Dengang skete der ingen skader, fordi Søren Højen havde taget de forholdsregler, som professionelle fyrværkere tager, og fordi han overholdt de vedtagne sikkerhedsafstande.

LÆS ARTIKEL

Men netop hvor langt væk, du bør træde fra bomben - det ved menigmænd ikke, forklarer Søren Højen.

For en almindelig raket med maksimum 75 gram krudt er sikkerhedsafstanden 20 meter, men for en luftbombe med en diameter på 15 centimeter er afstanden 200 meter.

»Hvis der er en vindretning på mere end to meter per sekund, vil afstanden blive fordoblet. Krysantemumbomben kan altså blæse endnu længere væk i vindretningen«.