0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sommeren bliver lunere end normalt

Selv om DMI’s prognose holder, kan det godt blive svært at sælge is.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Plask. Selv om det er skyet og vådt kan sommeren godt blive varmere end normalt. (Arkivfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Regnen siler ned, og det er ikke ligefrem vejr til shorts, nederdel eller sandaler. Men et kig i prognoserne fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, viser faktisk, at sommeren bliver varmere end normalt.

»Det var dejligt at høre. På en dårlig sommer sælger vi 20 procent mindre end på en god sommer«, siger administrerende direktør Jesper Uggerhøj, Premier Is.

Inden isdirektøren glæder sig for tidligt skal der lige nogle fakta på plads.

»Prognosen viser, at den gennemsnitlige temperatur for juni-august i 2010 vil komme til at ligge på omkring 15,8 grader for Danmark som helhed. Det er 0,6 grader over den danske klimanormal, gennemsnitstemperaturen, udregnet for perioden fra 1960 til 1990«, fortæller Bjarne Siewertsen, DMI.

Usikkerheden er større
Sæsonprognosen kan ikke umiddelbart sammenlignes med almindelige vejrudsigter, fordi usikkerheden er noget større. Den bygger på modeller, som beskriver atmosfærens, oceanernes og landjordens fysiske processer og strømninger, som så bruges til at give et praj om temperaturerne i perioden.

Prognosen er baseret på 40 modelberegninger udført på det europæiske meteorologiske regnecenter i Reading i England.

»Det er i princippet samme slags modeller, som vi laver vejrudsigter med, blot med lidt mere vægt på havets betydning. Når vi kører dem længere frem, er der dog væsentlig større usikkerhed, men når det er sagt, rammer de ikke helt ved siden af. Forårsprognosen sad for eksempel lige i plet«, siger Bjarne Siewertsen.

Sol afgør salget af is
DMI laver ikke langtidsprognoser for sol og regn. I et lille land som Danmark spiller det for eksempel en stor rolle for regn og sol, om et lavtryk flytter sig blot 50 kilometer. Og sol afgør salget af is.

Videnskabsredaktørens blogEr normalen for vejret blevet unormal?

»Sol er meget afgørende for interessen. Og den er størst tidligt på sommeren. Det er ligesom med trangen til at trække i de korte bukser, som er størst tidligt på sæsonen«, forklarer Jesper Uggerhøj og konstaterer, at sommeren foreløbig har været sløj. Salget fra kioskerne er nærmest væk, men forbrugerne skal ikke vente udsalg af is af den grund.

»Det har ikke den store effekt at sætte prisen ned. Folk kommer ikke på stranden, hvis det er overskyet eller regner, så de opdager slet ikke udsalget«, siger Jesper Uggerhøj.

Hjemis kan mærke den koldeste maj i 14 år
Sommerhumøret har heller ikke indfundet sig hos Hjem-Is, der sælger is fra biler med karakteristiske klokker.

»Vi kan godt mærke, at vi har haft den koldeste maj i 14 år. Folk kan lettere høre os, hvis de er i haven, og de er mere motiverede for at købe is i solskin. Når det er vejr som nu, går vi glip impulssalget «, siger salgschef Claus Bastrup.

DMI: Det kan sagtens blive koldt og vådt
DMI’s klima- og vejrfolk har også en forklaring på, hvorfor et kig ud af vinduet og erindringen om de seneste par somre ikke stemmer særlig godt overens med prognosen om en lun sommer. Det skyldes, at sommere